Van másik, olcsóbb!

Kampányba kezdett az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, hogy meggyőzze a betegeket: az olcsóbb generikus orvosságok éppolyan jók, mint a drágább eredeti molekula. A hatóanyagok és márkanevek között való eligazodásban a hivatal „Gyógyszerkereső” szolgáltatással is segíti az árban is megfelelő készítmények kiválasztását.

A betegek együttműködését is meg akarja nyerni az OEP a gyógyszerkassza szűkítéséhez. Ha az úgynevezett generikumot (lejárt szabadalmú készítmények eredetivel azonos hatású orvosságot) szedő betegek hajlandóak lennének a betegségükre ható szerek közül a legolcsóbbat választani, átlagosan 15-20 százalékkal fizethetne ugyanazon terápiáért kevesebbet a beteg, és az egészségbiztosító sem járna rosszul.

A közös előnyért mindenkinek tennie kell valamit: a betegnek legfőképpen minden egyes recept felírása előtt utána kell járnia, hogy van-e már a meglévőnél olcsóbb. Erre pedig októbertől már félévente adódik lehetőség.  Minderről Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatási főosztályának vezetője beszélt újságíróknak.

Magyarországon a másolt molekulákat tartalmazó orvosságokat a nemzetközi árakhoz viszonyítva még mindig nagyon drágán adják a gyártók a biztosítónak, az ármérséklése érdekében a hivatal „élesítené a versenyt”, és a lejárt szabadalmú készítmények körében bevezetik a "preferált referenciaár-sávot". Ez magyarul azt jelenti, hogy mondjuk a gyomorfekélyre, a csontbetegségekre, a szív- és keringési rendszerre, az asztmára és az ízületi bántalmakra ható terápiák legolcsóbb készítményeinek az árához szabják a támogatás mértékét. Az erről zajló alkuban a gyártóknak megajánlanak egy úgynevezett elvárt árat, amit ha az nem fogad el, és drágábban kínálja a készítményt, akkor a támogatás összege és a térítési díj közti különbség nő – vagyis drágább lesz a betegnek a gyógyszer. Ugyanakkor, ha az egészségbiztosító által megajánlott és a forgalmazói ár közötti különbség meghaladja a 30 százalékot, akkor a készítményt az egészségbiztosító törli a támogatott szerek köréből.

Az a gyártó, amely hajlandó a preferált referenciaáron adni a készítményeit, piaci előnyöket kap az államtól, mert csak az ebbe az árkategóriába tartozók kerülhetnek a közgyógyellátásra rendelhető szerek listájára. A közgyógylistán szereplő szerek forgalma pedig biztos bevételt jelent a cégeknek. (Jelenleg legfeljebb 12 ezer forintos összeghatárig bármely készítmény fölírható a közgyógyellátás terhére. A jövőben csak a legolcsóbb termékek közül választhat az orvos.)

Bidló Judit elmondta: tisztában vannak azzal, hogy terápiák árának letörése nem megy a betegek és az orvosok nélkül. Kutatások bizonyítják, hogy a magyar beteg inkább márkahű, mint árérzékeny. Jóval több drága, originális gyógyszert használnak, mint olcsó generikust – emiatt nagyobb a támogatáskiáramlás is a kasszából. Akik mégis hajlandók lennének váltani az olcsóbbra, akár félévente is csökkenthetik a gyógyszerkiadásiakat. Ha viszont ragaszkodnak a megszokott patikaszerükhöz, valószínűleg az is ott lesz a gyógyszertárban, csak jóval többet fizethetnek érte, mert kisebb állami támogatás illeti meg a terméket. A betegeket a hatóanyagok és márkanevek között való eligazodásban azzal is segíti, hogy a honlapján működtet „Gyógyszerkereső” szolgáltatást. 

A preferált referenciaársáv alkalmazásától évente 20,8 milliárd megtakarítást, míg a koleszterinszint-csökkentők támogatásának átalakításától további 8-9 milliárdot remél a kormány. Ezt az összeget azonban várhatóan a gyártók fizetik meg, de csak akkor, ha a betegek hajlandók valamennyi támogatásváltozásnál a gyógyszereiket olcsóbbra cserélni.

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.