Van visszaút a politikából való kiszállás után is?

A helyiek akaratától tenné függővé Mester László, hogy ki legyen a baloldal polgármesterjelöltje a XVIII. kerületben. Ezt nyilatkozta lapunknak a politikus, aki 1994 és 2010 között vezette a kerületet az MSZP színeiben. Hozzátette: hétfőig, a jelöltté váláshoz szükséges aláírásgyűjtés megkezdéséig dönt arról, hogy elindul-e, addig mérlegeli az esélyeit és azt, hogy milyen csapat és anyagi háttér állhat rendelkezésére. Ha indul, független jelölt lesz, miután egy hete kilépett a szocialista pártból, amelynek alapítója volt. Erről annyit mondott el: a kerületi vezetéstől eltérően ítélte meg az MSZP helyi befolyását, a pártépítés lehetőségeit, emellett kompromisszumkeresőbb önkormányzati politikát szorgalmazott.

A helyzet azért is érdekes, mert a baloldali pártok XVIII. kerületi polgármesterjelöltje Szaniszló Sándor, az MSZP fővárosi képviselője korábban Mester László alpolgármestere volt. Mester négy éve, a parlamenti választáson elszenvedett vereség után vonult vissza. Előtte négyszer választották meg a kerület vezetőjévé, kétszer országgyűlési képviselővé. Azóta – mondta lapunknak – sokan keresték meg, hogy térjen vissza, és biztatták, hogy független jelölt legyen, mert így nagyobb eséllyel nyerhetne meg nem elkötelezetten baloldali, de a kerület kormánypárti vezetésével elégedetlen szavazókat.

Mester László
Mester László

Felvetésünkre, hogy ha elindul, és két baloldali jelölt áll szembe egymással, szinte biztosan Ughy Attila fi deszes polgármester győz a Pestszentlőrincből és Pestszentimréből álló, a Havanna-lakótelepet is magában foglaló kerületben, azt mondta: két jelölt valóban egymást gyengítené. Szerinte azonban a kampány előrehaladtával meg lehet mérni, hogy melyikük élvez nagyobb támogatottságot, és ez alapján lehet dönteni.

A volt polgármester azt is elmondta: nem értett egyet azzal, hogy a kerületi polgármesterjelöltekről fővárosi szinten, egy nagyobb alku részeként döntöttek a pártok.

A XVIII. kerületben indult volna a parlamenti választáson Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese, akit osztrák számlán tartott százmilliói miatt költségvetési csalással gyanúsítottak meg, s jelenleg házi őrizetben van. Így a később a budapesti szocialisták elnökévé választott Kunhalmi Ágnes lett a jelölt a választókerületben, és alig hatvan szavazattal vesztett.

Az ellenzék nyerhetőként könyvelte el a kerületet, amelyért a fővárosi egyeztetések utolsó pillanatáig harcolt az MSZP és az Együtt–PM. Utóbbi Petrovai Lászlót, a PM helyi képviselőjét indította volna, és az, hogy nem járt sikerrel, kulcsszerepet játszott abban, hogy az esélyes polgármesterjelölti posztok elosztásakor rosszabb pozíciókhoz jutó pártszövetség adhatta a főpolgármester-jelöltet. A nehezen kialkudott megállapodás felrúgását Mester László felbukkanása ellenére sem valószínűsítik forrásaink, akik szerint Szaniszló Sándor lecserélése csak az MSZP beleegyezésével történhetne meg. Kerestük Szaniszlót is, hogy megtudjuk, mit gondol volt főnöke esetleges indulásáról, de nem értük el.

Az kétségtelen, hogy a baloldalon bíznak a korábban többször megválasztott polgármesterekben: Ferencvárosban a városrészt húsz évig, 2010-ig irányító Gegesy Ferenc (Együtt–PM) győzelmében reménykednek, a XV. kerületben a DK jelöltjeként indul Hajdu László, aki 1996 és 2010 között volt polgármester, míg Újbudán a szocialista Molnár Gyula próbálkozik újra a négy éve elveszített választás után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.