Van üres háza? Adja a szegényeknek!

Otthonteremtési ötlettel állt elő Beer Miklós váci katolikus püspök. 2009-ben indította el a Karolj fel egy családot! elnevezésű mozgalmat, amely irgalmasságra és tevékeny szeretetre szólította fel a keresztényeket. Nemcsak anyagi segítségnyújtásra gondolt, hanem a rászorulókkal közös programok szervezésére is. Az eredeti kezdeményezést továbbfejlesztve a püspök most a lakhatási gondokra szeretne megoldást találni. Videofelhívásában azt kérte, hogy a falvakban üresen álló házak tulajdonosai ajánlják fel ingatlanjukat bajba jutott családoknak. Akár az önkormányzatnak, akár az egyháznak. A jutalom ott van mindenkinek a lelkében: annak az öröme, hogy valakinek életlehetőséget adunk.

Valamit tenni kell, különben meghal a falu – mondta lapunknak ­Beer Miklós. – Lehet, hogy naivnak és álmodozónak fognak tartani, amiért ilyen fokú önzetlenséget várok az emberektől – jelezte a püspök, hogy neki is akadnak kétségei. Ráadásul a terv sikere nem pusztán az önzetlenségen áll vagy bukik.

A falvak azért néptelenednek el, mert nincs munkahely, megfelelő infrastruktúra, nincsenek elégséges szolgáltatások. Miért költözne oda önszántából bárki is? Ha mégis: mennyi esély van rá, hogy boldogul?

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat sok évvel ezelőtt a Heves megyei Tarnabodon hajléktalan családok számára indított hasonló programot, amely rengeteg küszködés árán is csak szerény eredményt produkált.

A váci püspök mégis bizakodó. Somos László kaposfői plébános példáját igyekszik követni: a Somogyi falu papja annyira megszerettette a romákkal a háztáji gazdálkodást, hogy ma már egymással versenyeznek, kinek terem szebben a kertje.

– Nem minden pénzkérdés, a lelki hozzáállás is sokat segít – vallja Beer Miklós. Úgy tapasztalja, lenne igény a falusi életre. Ismer olyan városi családokat, akik albérletben laknak, még olcsó házra sincs pénzük, de kedvet éreznek ahhoz, hogy veteményessel, baromfitartással foglalkozzanak.

Önbecsülést is ad, ha a portánkon megtermeljük azt, amire szükségünk van – említ egy újabb szempontot. Arra is gondolt, hogy esetenként a tudás hiányzik: a váci egyházmegye vidékfejlesztési irodája kész tanfolyamokat szervezni azoknak, akiknek nincs elég ismeretük a mezőgazdaságról vagy az állattenyésztésről.

A felhívás a közelmúltban jelent meg. Eddig még senki nem ajánlotta fel a tulajdonában lévő házat. A püspök reméli, hogy idő kérdése, és lesznek jelentkezők. Hiszen milyen jövő várhat egy olyan országra, amely engedi tönkremenni a falvait?

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.