Van migráns, akit már hússzor annyi pénzért hoznak az embercsempészek

Az embercsempészet éves forgalma eléri a 15 milliárd eurót - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő vasárnap reggel az M1 aktuális csatorna műsorában.

A szakértő szerint – írja az MTI – a migránsok mintegy 90 százaléka az embercsempészek segítségével érkezik Európába. A NATO-nak nem az a dolga, hogy a menekülteknek segítséget nyújtson, hanem az, hogy a határokat zárja, és az embercsempészetre szakosodott bűnbandáktól megszabadítsa Európát - mondta arra reagálva, hogy Görögország nemrégiben segítséget kért a NATO-tól a menekültválság kezeléséhez.

Az embercsemészek említett bevételével kapcsolatban nem árt tudni, hogy ez egy becsült összeg, amelynek pontos nagyságát roppant nehéz felmérni. Ezt bizonyítja az a büntetőper, amiben február 9-én hozott jogerős ítéletet a Zalaegerszegi Törvényszék. A bíróság egy hattagú, afgán, indiai és pakisztáni férfiakból álló bandát küldött börtönbe. Az Olaszországból irányított bűnszervezet a szlovén határ közelében bukott meg, a 16 menekültet szállító autójuk sofőrje nem hallgatott a hozzájuk közelítő rendőrök felszólítására, a járművet csak útzárral tudták megállítani.

A vádirat szerint a zárt teherautón szállított migránsok ezer-ezer eurót fizettek a csempészeknek, az ítélet viszont már azt állapította meg, hogy a menekültek egyenként 50-250 eurót fizettek a fuvarért. A lapunk migránshelyzetről írt riportjaiban megszólaló menekültek néha beszéltek arról, hogy mennyi pénzt kellett fizetniük a csempész bandáknak. A tarifák szélsőségesen különböztek, volt, hogy valaki ugyanazért az útért - saját bevallása szerint - tízszer-hússzor annyit fizetett, mint sorstársa.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.