Változtattak az érettségi hibás megoldókulcsán

Megváltoztatták a magyarérettségi hibás megoldókulcsát – közölte a Hvg.hu. A módosítás után a Grendel Lajos szövegére vonatkozó kérdésre adható mindkét választ elfogadják.

Az ominózus feladatnál arra kellett válaszolni: igaz-e, hogy Grendel Lajos a modernizmus korszakhatárának tartja 1908-at, a Nyugat indulását. Az eredeti megoldókulcs szerint az állítás hamis, pedig valójában igaz. A módosítás után azoknak a diákoknak a válaszát is elfogadják, akik igaznak tartották az állítást, és azokét is, akik nem – írta az Eduline. Az intézkedést azzal magyarázzák, hogy a szöveg alapján nem dönthető el egyértelműen a szerző álláspontja. Arató László, a Magyartanárok Egyesületének vezetője kedden azt mondta, maga Grendel mondta neki, hogy 1908-at ő korszakhatárnak tekinti, így az Oktatási Hivatalnak változtatnia kell a megoldókulcson.

Nem találták különösebben nehéznek a szerdai történelem írásbeli érettségi tételeket a diákok, illetve az ő véleményüket is tolmácsoló intézményvezetők és szaktanárok az Eduline írása szerint. Középszinten a népvándorlás, IV. Béla uralkodása, a reformáció, II. József rendeletei, a jobbágyfelszabadítás, emelt szinten az athéni demokrácia, a XVI. századi világkereskedelem, Szent István egyházszervező tevékenysége szerepelt a feladatok között. Buday Dezső, a kecskeméti Katona József Gimnázium intézményvezető-helyettese, egyben történelemtanára szerint a középszintű feladatsort nagyon jól állították össze. Az első része, a feladatlapok kérdései átölelték az egész tananyagot, mert az ókortól a XX. századig átfogó ismeretekre volt szükség a helyes kitöltéshez. Jónak találta a magyar és az egyetemes történelem közötti egyensúlyt, és az esszékérdések összeállítását. A tanár jelezte, hogy II. József rendeletei jól ismert téma, de a tanulók között az első világháborús Németország közkedvelt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.