Változtatnának az élettársi kapcsolat szabályozásán

A KDNP javaslatához képest változtatna az élettársi kapcsolat szabályozásán az alkotmányügyi bizottság, amely szerdai ülésén bizottsági módosító javaslat benyújtásáról döntött a polgári törvénykönyvről szóló törvényjavaslathoz.

A testület múlt héten fogadta el a KDNP módosító javaslatait, amelyek szerint az élettársi kapcsolatra vonatkozó szabályozás teljes mértékben kikerülne a családjogi könyvből, és a Ptk. kötelmi jogi könyvébe kerülne át, a bejegyezett élettársi kapcsolat pedig az egész kódexből eltűnne.

A szerdán megszavazott bizottsági módosító javaslat annyiban megegyezik a KDNP javaslatával, hogy az élettársi kapcsolat fogalmáról és vagyoni viszonyairól szóló részt szintén a kötelmi jogi könyvbe tenné át, ugyanakkor "Az élettársi kapcsolat családjogi hatásai" címmel meghagyná a családjogi könyvben azokat szabályokat, amelyek az élettársi tartásra vonatkoznak. Szűkítenék a tartás, illetve a lakáshasználat lehetőségét, így ezek csak akkor lennének követelhetők, ha az élettársak kapcsolatából gyermek született és az életközösség legalább egy évig fennállt. Az eredeti javaslat szerint erre a gyermektelen, de legalább tíz éve együtt élő élettársak esetében is volt lehetőség.

Emellett - a KDNP-hez hasonlóan - változtatnának az öröklési szabályokon is, így kikerülne a törvényjavaslatból, hogy a legalább tíz éve együtt élő élettársak a közösen lakott lakáson holtig tartó használati jogot örökölnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.