Így lettek a hajdani liberálisok fideszes konzervatívok

A Nyugat-Dunántúlon tartós a Fidesz népszerűsége, az ottani településeken az idei októberi önkormányzati választásokon is a kormánypárti jelöltek indulnak a legnagyobb eséllyel. Hogyan jutott el idáig az a térség, amely a rendszerváltás utáni években még a liberális eszmék, s az azokat hirdető SZDSZ megbízható bázisa volt? 1990-ben a szociológusok közül is többen fogalmaztak úgy: a Nyugat-Dunántúlon élő emberek a haladás, a modernitás értékeinek a képviselői a maradisággal szemben, ennek köszönhető a szabaddemokraták sikere.

Juhász Attila politológus, a Political Capital vezető elemzője úgy fogalmaz: választási földrajzból tudjuk, hogy a nyugati országrész a jobboldali politikára szavazók lakóhelye. Szerinte a Vasban, a Zalában, a Győr-Moson-Sopronban élő emberek polgárosultabbak, kulturális hagyományaik pedig a katolikus értékekhez kötik őket, s a baloldalt mindig nehezebben fogadták el. Az SZDSZ rendszerváltás utáni sikerét ebben a régióban a liberális párt akkori harcias antikommunista politikája magyarázza, mondja az elemző.

Rechnitzer János győri egyetemi tanár, térségkutató fölvet még egy aspektust. A térség gazdasági szereplői, vállalkozói a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján gyorsabban adaptálódtak a privatizációhoz, a kapitalizmus jelenlétéhez, törvényeihez, mint a nyugati határtól távolabb fekvő megyék polgárai. A vállalkozói attitűdöt gyorsabban magukévá tették, s azokkal a politikai erőkkel rokonszenveztek, melyek az államival szemben a magántulajdon létrejöttét pártolták, annak a működését segítették. A győri Széchenyi egyetem professzora utal rá: a gazdasági átalakulás a Nyugat-Dunántúlon sikeres volt, az állami és a nem piacképes ipari ágazatok lebontása, átalakítása nem okozott tömeges munkanélküliséget, foglalkozási traumát. Győrben csak a textilipar megszűnése után más iparágak 13 ezer embert tudtak felszívni.

Rechnitzer János arra utal: ebben a régióban erősebb a gazdaság,magasabbak a jövedelmek. Az itt élő, dolgozó, vállalkozó emberek számára tehát a Fidesz adópolitikája sokkal jobban kedvez. A térségben lakó emberek többsége tényleg jobban él. Ráadásul az ellenzék önmagával küszködik, kínlódik, egy-egy ötlete van, távlatos programja nincs. Rechnitzer János úgy gondolja: az a demokráciadeficit, melyet az ellenzéki erők hangoztatnak, az emberek többségét egyáltalán nem érdekli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.