Ma ne legyen beteg!

Az egészségügyben dolgozók szabadnapot kaptak, a döntéshozók viszont jó néhány változást időzítettek július elsejére. Ezután táppénz csak állásban lévőknek jár, ők viszont soron kívül is mehetnek szakorvosi vizsgálatra. Korlátozták az utazási költségtérítést, és megint átírták a gyógyszerárakat.

Július elsejétől hatszáz támogatott orvosság ára változik, körülbelül harmadáért kevesebbet kell fizetni, a többi viszont drágulni fog. A patikák zöme viszont ezen a napon nem lesz nyitva, mert a kormány munkaszüneti nappá nyilvánította az egészségügyben dolgozók számára július elsejét. Az új rendeletet azonban mindenütt másként tartják be. Például solymári Auchan bevásárló központban nyitva lesz a patika, míg Pannonhalmán nemcsak a gyógyszertár, de háziorvosi rendelés sem lesz. A kórházak zöme a vasárnapi műszaknak megfelelően üzemel, azaz a szakrendelést is üzemeltető intézmények viszont nem fogadnak betegeket. Az erről szóló jogszabály szerint mindenütt ahol nincs 24 órás folyamatos ellátás bezárhatják a rendelő ajtaját. A folyamatos ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatóknál – például a fekvőbeteg-gyógyintézetekben vagy az Országos Mentőszolgálatnál – az alkalmazottak a munkaszüneti napokon megszokott munkarendben dolgoznak.

Az egyéni és társas vállalkozókra, valamint a közforgalmú gyógyszertárat személyi jog alapján működtető gyógyszerészekre a munkaszüneti nap nem érvényes. Noha a háziorvosok zöme vállalkozási formában működteti a praxisát, az ország több pontján mégis becsukják a rendelőt. Az alkalmazottaknak ugyanis jár a munkaszüneti nap, és ott ahol így nem biztosítható az ellátás, mert nincs meg a kellő számú szakember, ott csak ügyeletet kell biztosítani.     

Július elsejétől már nem jár utazási költségtérítés a helyi utazáshoz nem jár akkor sem, ha a biztosított az utazáshoz nem tömegközlekedési eszközt, hanem gépkocsit vesz igénybe.A jövőben a véradók is maguk fizetik az utazásukat, kivéve, ha a véradót kifejezetten hívták, hogy adjon vért. 

Tovább szigorította a kormány a táppénzszabályokat: megszűnik július elsejétől az úgynevezett passzív táppénz, de a jövőben nem kell várni a diagnosztikai vizsgálatokra azoknak, akiknek munkahelyük van. Ők úgynevezett soron kívüli ellátásra jogosító beutalót kapnak. A cél, hogy mielőbb visszatérhessenek a munkahelyükre.

A jövőben az eddigi gyakorlattal ellentétben az orvosokat is kártérítési felelősség terhelné, ha álbeteget írnak ki táppénzre. Megszűnik az a lehetőség, hogy az elbocsátás után még három napig táppénzre legyen jogosult. A még hatályos szabályok szerint az úgynevezett passzív táppénz legfeljebb 30 napig jár. Ettől az intézkedéstől 4,6 milliárd forint megtakarítást vár a kormány. A kormányszóvivő korábban ezt a döntést azzal indokolta, hogy ezzel bezárul a kiskapu azok előtt, akik a munkanélküliség elől menekültek betegállományba. A passzív táppénzesek száma az elmúlt években évi 39 ezerről 80 ezerre emelkedett a válság következtében. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.