Változik a doktori képzés, a doktoranduszok elégedettek

A Doktoranduszok Országos Szövetsége szerint a reform egyik legfontosabb eleme a hallgatók szociális helyzetének rendezése, és az ösztöndíjak emelése a versenyképesség érdekében.
A Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke, Keresztes Gábor hosszú távon is meghatározó jelentőségűnek ítélte a doktori képzések ma bejelentett reformját - olvasható a szövetség közleményében.
 
„A köztestületi formában működő Doktoranduszok Országos szövetsége újjáalakulása, azaz 2012 decembere óta folyamatosan napirenden tartotta a PhD- és DLA-képzések reformját. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a felsőoktatási szakmai szervezetek, élükön a Magyar Rektori Konferenciával és az Országos Doktori Tanáccsal, egyetértettek velünk a kérdés aktualitásában" – mondta el az elnök.
 
A doktori képzés reformjának részeként az 1993 óta változatlan formában működő doktori képzés jelentős átalakuláson megy keresztül. Az eddigi hároméves képzési időt kétszer kétéves képzési ciklusok váltják, amelyek között egy, a jelenlegi doktori szigorlatot váltó komplex vizsgán mérik fel a PhD- és DLA-hallgatók tudását és kutatási eredményeit a doktori iskolák vezető professzorai.
 
A Doktoranduszok Országos Szövetsége meggyőződése szerint a képzés reformja szorosabb szakmai együttműködést eredményez majd a doktoranduszok, a témavezetők és a doktori iskolák között. A reformokat hosszas előkészítés után széleskörű szakmai konszenzus mentén fogadták el, amelyek során a legfontosabb cél a doktori képzés minőségének emelése, a kutatások folyományaként keletkező új tudományos eredmények számának növelése és a fokozatszerzési arányok javítása volt. Az átalakítás tervezése során figyelembe vették a graduális képzésekben zajló tehetséggondozási rendszerek működését is, hiszen a doktori képzésbe a legtehetségesebb mesterszakos hallgatók kerülhetnek diplomázás után.
 
„A doktori képzések reformjának egyik legfontosabb eleme a doktoranduszok szociális helyzetének rendezése. Ennek keretében a jelenleg 100555 Ft-os doktori ösztöndíj az első két évben 140000 Ft-ra, a komplex vizsgát sikeresen teljesítő doktorjelöltek esetében pedig 180000 Ft-ra emelkedik. Ez az összeg már versenyképes lehet a munkaerő-piacon elérhető diplomás bérekkel, így érdemben növekedhet a doktori képzések attraktivitása, ennek folyományaként pedig a felvételizők száma is" – mondta el Keresztes Gábor.
 
„Az Doktoranduszok Országos Szövetsége által végzett érdekképviseleti munka itt azonban nem ér véget. Egyrészt most kezdődik meg a doktori képzések tartalmi reformja, amelyet az Országos Doktori Tanács a Doktoranduszok Országos Szövetségével együttműködésben végez el. Napirenden van továbbá az oktatói bértábla rendezése is, hiszen a felsőoktatásban dolgozó oktatók és kutatók bére ma már egyáltalán nem fejezi ki munkájuk értékét" – tette hozzá a Doktoranduszok Országos Szövetsége elnöke.
 
„Az Emberi Erőforrások Minisztériumával kialakult konstruktív szakmai együttműködésre építve őszintén reméljük, hogy a doktori képzésben jelenleg tanulók ösztöndíjának emelését is el tudjuk majd érni. Emellett régi vágyunk a doktori képzésben részt vevő PhD és DLA-hallgatók szolgálati idejének figyelembe vétetése is a nyugdíjjogosultság megállapítása során" – részletezte Keresztes Gábor.     
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.