Válsághelyzetre készülnek a közszolgálati egyetemen

Egyszerre több szimulált válsághelyzetet kell megoldaniuk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak és oktatóinak az intézmény első közös közszolgálati válságkezelő gyakorlatán.

Patyi András rektor kedden Budapesten, az egyetem Hungária körúti campusán tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a Vadvíz 2013 gyakorlat során azt próbálják modellezni, hogyan kell együttműködni a honvédelmi, a rendvédelmi, a katasztrófavédelmi, valamint a polgári közigazgatási szerveknek. A kétnapos gyakorlat közepénél tartanak, de az előkészületek rendkívül jól sikerültek - hangsúlyozta a rektor.

A gyakorlaton az egyetem mind a három - a hadtudományi és honvédtisztképző, a rendészettudományi és a közigazgatás-tudományi - kara részt vesz, mintegy 650 hallgató és 60 oktató. A gyakorlat egyszerre több helyszínen zajlik, az egyetem telephelyei mellett a csobánkai, valamint az ócsai gyakorlótéren. Az egyes helyszínek között műholdas kapcsolat is segíti a közös válságkezelési munkát.

Endrődi István, a gyakorlat főirányítója, a katasztrófavédelmi műveleti tanszékének vezetője azt mondta: a hallgatóknak és az oktatóknak több szimulált válsághelyzetet kell megoldaniuk, e szerint a Tiszán és a Bodrogon rendkívüli áradás kezdődik, ennek következtében Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében veszélyhelyzetet hirdetnek ki.

Mindeközben Ukrajnából - vagyis a schengeni határon keresztül - menekülthullám érkezik, továbbá a határsértőket és az csempészeket is fel kell tartóztatni. Emellett egy veszélyes üzemben robbanás történik, veszélyes anyag kerül a levegőbe, s a kitelepítés során egy büntetés-végrehajtási intézetet is ki kell üríteni. Mindezekkel összefüggésben a magyar kormányzati döntéseket is végigviszik, egészen addig, amíg sikerül visszaállítani a normál helyzetet az országban - ismertette a gyakorlat főbb elemeit Endrődi István.

A szimulált válsághelyzetek felszámolásában mindhárom kar hallgatóinak megvannak a speciális feladatai. Így a rendészettudományi kar hallgatói például a határsértések kezelésével foglalkoznak. A hadtudományi és honvédtisztképző kar hallgatóinak amellett, hogy a katasztrófahelyzet felszámolásában működnek közre, egy fiktív békefenntartó missziós felkészülését is végre kell hajtaniuk. A közigazgatás-tudományi kar hallgatóit pedig a helyzetnek megfelelő rendkívüli jogrendre készítik fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.