Válságban törleszteni?

Újabb fagyhalál Nyíregyházán; terjed a törlesztési biztosítás; nem kell minden áron önkormányzat - vidéki lapszemle.

Újabb fagyhalál Nyíregyházán

A hétvégére immár huszonkettőre emelkedett azoknak a száma, akik az idei fűtési szezonban szenvedtek fagyhalált Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Legutóbb egy 86 éves asszonyt találtak holtan nyíregyházi kertes házában ismerősei, akik azért kezdték keresni, mert két napja nem látták őt. Az elsődleges orvosi vélemény szerint a néni halálát kihűlés okozta. A lakásban nem volt fűtés, holott a gázkazánt néhány hete javították meg - írja a Kelet-Magyarország. Szabolcsban egy hajléktalan kivételével valamennyi áldozat fűtetlen lakásában, vagy annak közelében fagyott meg ezen a télen.

 

Népszerű a törlesztési biztosítás

Miközben elemzők arról vitatkoznak, hogy már 320, vagy majd csak 350 forintos euróárfolyamnál dőlnek be tömegesen a devizahitelek, kiderült: a válság októberi kirobbanása óta megduplázódott azoknak a száma, akik kénytelenek voltak igénybe venni a devizahitelükhöz kötött törlesztési biztosítást - írta hétfőn a Hajdú-bihari Napló. Az írás szerint miközben a hazai lakáshitel-állomány több mint felét kitevő svájci frank alapú kölcsönök esetében 30 százalékkal kell havonta magasabb törlesztést fizetni, mint tavaly ilyenkor, a jenalapú hitelt választóknál már hatvan százalékos a növekmény. A szerződéskötés pillanatában havi ötvenezer forintra kiszámolt törlesztő részletnél ez azt jelenti, hogy az ügyfél 65, illetve 80 ezer forintot kénytelen "leperkálni" az otthonáért hónapról hónapra - olvasható a Hajdú-bihari Naplóban.

Gyenesei: nincs minden áron szükség hivatalra

A bürokrácia csökkentése, a demokrácia erősítése - ez az átalakítások alapelve, hangsúlyozta egy Vas megyei fórumon Gyenesei István önkormányzati miniszter, cáfolva azokat a híreszteléseket, melyek szerint a kormány önkormányzatokat akarna megszüntetni, olvasható a Vas Népe hétfői számában. - Ha egy település úgy dönt, hogy neki kell a képviselőtestület, akkor bármilyen kicsi is a falu, megmarad az önkormányzat. Hivatalra azonban nincs minden áron szükség, jelentette ki a miniszter. A minisztérium számításai szerint 14 ezerrel lehetne csökkenteni országos szinten a helyi önkormányzati képviselők számát. - Ha ehhez hozzávesszük az újabb körjegyzőségek alakulásából adódó megtakarítást, úgy nyolcmilliárd forint jönne ki. Ezt az önkormányzatok maguknak takarítanák meg, nem a minisztériumnak, tette ette hozzá Gyenesei István.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.