Válság sújtja a sajtót

A magyarországi médiaiparban a gazdasági válság első hatásait érzékeljük (elbocsátások, oldalszámcsökkentések, ki nem fizetett járandóságokról érkező gyakoribb panaszok), az Európából és az Egyesült Államokból érkező hírek pedig egyre fenyegetőbben mutatják, hogy a szórványos jelenségek a hazai médiát is veszélyeztető súlyosabb következmények előjelei – áll a Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnökségének közleményében, amely a válság médiát sújtó hatásairól szól.

A testület szerint a médiát működtető hirdetési üzletág az egyik leginkább konjunktúraérzékeny piaci szegmens: a médiában dolgozó menedzserek 10-25 százalékos visszaesésről beszélnek. A lappiacot közvetlenül fenyegeti a vásárlóerő csökkenése. A forint gyengülése a papírárak – hamarosan elkerülhetetlen – drasztikus emelkedésén keresztül növeli a nyomtatott sajtó költségeit. Tömeges elbocsátások, lapmegszűnések prognosztizálhatók.

A következményeket kivédeni nem, esetleg csökkenteni lehet, s a válságkezelésként gyakorta elhangzó munkahelymegőrzési törekvések a média esetében is értelmezendők – fogalmaz a MÚOSZ elnökségének közleménye, amely aláhúzza: itt is nehezebb egy majdani új brand, minőség létrehozása, mint a jelenlegiek átalakítása, átmentése. A költségkímélő alternatív foglalkoztatási formák áthidaló segédmegoldásként ebben az ágazatban is lehetségesek, tehát ajánlatosak.

A külföldi székhelyű nagy médiavállalkozásoknak, vállalkozóknak számon kell tartaniuk, hogy magyarországi médiabefektetésükkel nem egyszerűen áru, hanem különleges áru előállítására vállalkoztak: a média a nemzeti kultúra és a demokrácia infrastruktúrájának része is. Ezeket döntéseiknél most tekintetbe kell venniük. A válság terhein a munkáltatóknak és a munkavállalóknak osztozniuk kell. A MÚOSZ Elnöksége ugyanakkor felhívja a médiában dolgozók figyelmét a szolidarizáló magatartás erényére és szükségességére. Bizonyos jogos követelésük érvényesítésének elhalasztására. Aktuális béremelésüktől és egyéb plusz járandóságaiktól esetleg eltekintve segíthetik kollégáik munkahelyének megőrzését.

Ahol van ilyen, ott a munkavállalók magas fokú szervezettsége megszenvedett tapasztalatok hosszú idő alatt létrejött eredménye. Magyarországon e tapasztalatok hiányoznak. A szervezettség még olyan, a közéletben járatos értelmiségi szakmában is, mint az újságírás rendkívül kezdetleges, alacsony színvonalú. A MÚOSZ Elnöksége ezúton szólítja fel a kollégákat a létező, több tucat szakmai szervezet, a szakszervezetek és az érdekvédelmi szervezetek – bármilyen beállítódásúak, profilúak legyenek is azok – támogatására, akár újak létrehozására, a szakma önvédelmi képességének javítására – fejezi be állásfoglalását az Eötvös Pál elnök által jegyzett közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.