Válság ellen bővülő juttatások Angyalföldön

A kedvezőtlen gazdasági hatások enyhítésére bővíti szociális ellátásait, juttatásait Angyalföld, ezzel sokak élethelyzete javulhat a XIII. kerületben

A XIII. kerület minapi rendeletmódosításával ötezer forinttal támogatja az átlagnyugdíj alatti ellátásban részesülő időseket, 15 ezer forintig egyhavi fűtésszámlát is átvállal, a lakásfenntartási támogatást pedig 6500-ról hétezer forintra emeli. Ezen kívül a közgyógyellátási jogosultságot 75-ről 70 évre szállítja le. A kerületi támogatási rendszer sokszínű, pénzbeli és természetbeni ellátásokkal és szociális szolgáltatásokkal nyújt segítséget a rendkívüli élethelyzetbe került családok részére.

Az önkormányzat képviselő-testülete döntésével a Közösen a XIII. kerületért című programban elfogadott célok szociális területre vonatkozó részeit valósítja meg. A rendeletmódosítás kiemelten kedvező hatással van az időskorúakra és a nagycsaládosokra. Hangsúlyos a lakhatási kiadások enyhítése és a gyógyszerköltségekhez való hozzájárulás.

Ugyanakkor a módosítás másik fontos célja, hogy a támogatások felhasználása célzott és ellenőrizhető legyen. Ha a jogosult a készpénzsegélyt nem rendeltetésének megfelelően használja fel, akkor a későbbiekben készpénz helyett élelmiszert, ruhaneműt, a háztartáshoz szükséges egyéb dolgokat vásárolnak neki és fizetik a közüzemi díjakat.

A méltányosságból adható közgyógyellátási igazolványra az jogosult, akinek a havi rendszeres gyógyellátási szükséglete meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 15 százalékát (4275 forint), feltéve, hogy az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 450 százalékát (128250 forint) nem haladja meg.

A helyi lakásfenntartási támogatás feltételeinek rendeletbe foglalásakor az önkormányzat arra törekedett, hogy a normatív ellátottakon túl, a szociálisan rászorulók ne essenek ki a rendszerből. Helyi lakásfenntartási támogatás annak nyújtható, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 százalékát (jelenleg 57000 forint). Feltétele, hogy a lakásfenntartás elismert havi költsége távfűtéses lakás esetén eléri vagy meghaladja a 10 százalékát, egyéb lakás esetében a 15 százalékot.

A kerület bevezette az egyszeri fűtési támogatást a 62. életévét betöltött, valamint a három vagy ennél több gyermeket nevelő nagycsaládos bérlőknek és lakástulajdonosoknak, legfeljebb 15 ezer forintos határig. Az eljárás kérelemre indul. Emellett egyszeri ötezer forintos pénzbeli támogatást is nyújt a kerület – egyelőre 2011-ben – azoknak, akik kevesebből élnek, mint a kerületi átlagnyugdíj 50 százaléka. Ez az eljárás is kérelemre indul. A saját jogú kerületi nyugdíjasok száma jelenleg 30239 fő, a kerületi átlagnyugdíj pedig 105267 forint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.