Válóok: segély! Szétmennek havi 22800 forintért

A Somogy megyei Babócsán egy utcára való fiatal vált el a segély miatt,  írja a sonline.hu. Az érintettek nem is titkolják, hogy csak papíron mentek szét.

„22 800 forint. Ennyi pénzért kellene elválnom a feleségemtől, pedig a házasságunkkal semmi gond, szeretjük egymást” – mondja nem kevés keserűséggel a hangjában a dél-somogyi Rab Mihály. A válásra kizárólag azért volna szükség, mert egyikünknek sincs munkája, és a törvény szerint családon belül csak az egyik fél jogosult a szociális segélyre.

A középkorú dél-somogyi férfi azt is mondja, nem maguktól jutottak el a válás gondolatáig, ezt a tanácsot a hivatalban kapták. A szociális ügyek intézőjétől. A történet nem egyedi, ugyanezt a tanácsot sok somogyi településen, sok szegény házaspár megkapta már. A lapnak nyilatkozó férfi végül úgy döntött, nem válik. A családi kasszából ugyan fájóan hiányzik az a 22 800 forint, de hétvégi munkával – feketén – igyekszik pótolni.

Rabéknál „szerencsésebb" Orsós József, ő ugyanis csak élettársi kapcsolatban él a párjával, így válniuk nem kellett. – Csakhogy a közös lakcím nálunk is gond volt – mondta el lapunknak a férfi. – A hivatalban azt mondták, az is kizáró ok, ha azonos lakcímen élünk az élettársammal. Ezért át kellett jelentkeznem két házzal arrébb, a testvéremékhez, hogy az élettársam is és én is megkaphassuk a szociális segélyt.

„Babócsán jóformán egy utcára való fiatal megcsinálta; papíron szétköltöztek, elváltak a segély miatt, ez nem titok errefelé” – mondta lapunknak Kalányos István babócsai roma jogvédő. Nem ítéli el őket itt senki, ezerszer inkább azokat, akik ilyen törvényeket hoznak. Elkeserítő, hogy erre kényszerítik a szegény embert.

„Ó, az effajta segélyezési trükk nem új keletű” – válaszolta a sonline.hu megkeresésére Hári László, Teleki polgármestere. "Különböző segélyekhez már a múltban is könnyebben lehetett ilyen papíron különköltözéssel hozzájutni. Bizonyos társadalmi rétegek számára sosem jelentett problémát az ilyen trükközés, ám egy ilyen kicsiny, néhány száz fős faluban, mint Teleki, a döntő többségre ez nem lehet jellemző. Már csak azért sem, mert köznevetség tárgya lenne, ha ez valakiről kiderülne, a legtöbben aligha vennék rá magukat arra, hogy ilyesmivel állítsanak be a hivatalba...”

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.