Valódi roma integrációt követel a PM

A büntetőpolitika szigorítása és a gyűlöletkeltő masírozások néma asszisztálása helyett a kormánynak végre valós lépéseket kellene tennie a békés együttélés megteremtéséért, a szegénység felszámolásáért és a roma társadalom tagjainak integrációjáért - egyebek mellett ez olvasható a Párbeszéd Magyarországért közleményében.

Négy évvel ezelőtt történt a tatárszentgyörgyi tragédia, ahol ártatlan honfitársainkat mészárolták le brutálisan - emlékeztet a Párbeszéd Magyarországért (PM) közleménye. A Szabó Tímea országgyűlési képviselő által jegyzett dokumentum szerint a gyilkosok tette támadás volt a legalapvetőbb emberi értékek ellen, amivel szemben a társadalom minden tagjának a leghatározottabban fel kell lépnie. Mint írta, a Párbeszéd Magyarországért elítél mindenfajta gyűlöletkeltést és etnikai elkülönítést, és célja egy befogadó társadalom megteremtése.

A PM szerint Magyarországon a roma közösség és a többségi társadalom békés együttélése régen válságba jutott. Az alapvető jogok biztosítása és a közbiztonság megteremtése ugyanúgy probléma Tatárszentgyörgyön, Olaszliszkán mint Devecseren. Az együttélés válsága a rendszerváltás óta eltelt 22 év gazdaság- és társadalompolitikai hibáinak a következménye, amiért az eddigi kormányok mindegyike felelősséget visel.

A PM meggyőződése, hogy érdemi változást csak egy esélyteremtő iskolarendszer kialakítása, valós munkahelyteremtés és a gyűlölet-bűncselekményekkel szembeni határozott fellépés hozhat. Radikálisan csökkenti kell az egyenlőtlenségeket az életminőség és az életesélyek terén, segítni kell minden magyar állampolgár egyenlő hozzáférését a közszolgáltatásokhoz, és mindannyiunk számára biztosítani kell az emberhez méltó élet feltételeit.

"A párt ezért felszólítja a kormányt, hogy a büntetőpolitika szigorítása és a gyűlöletkeltő masírozások néma asszisztálása helyett tegyen végre valós lépéseket a békés együttélés megteremtéséért, a szegénység felszámolásáért és a roma társadalom tagjainak integrációjáért" - zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.