Valentin-nap: emlőszűrés ajándékba

Valentin-napra szervezi a szűrések éjszakáját az egészségügyi államtitkárság. A kórházi vezetők nem örülnek az extra műszaknak.

Sajátos szerelmi ajándékkal készült az egészségügyi tárca az idei Valentin-napra. A kórházvezetőket a múlt hét közepén körlevélben kérte az egészségügyi államtitkárság arra, hogy február 14-én szervezzék meg a „szűrések éjszakáját”. A mammográfiai szűrőállomásokat üzemeltető intézményeknek ezen a napon délután négy és éjfél között olyan nőknél kellene a vizsgálatot elvégezniük, akiket hiába invitáltak, munkaidőben nem érdekelte őket a program. A tervek szerint egy-egy állomás körzetében mintegy 280 nőt mozgósítanának a különleges programra a 45-65 évesek köréből. Az ötletgazdák úgy becsülték: nyolcvan-kilencven nő szűrése meg is történhet. A rendkívüli alkalomra a kórházaknak külön játszósarkot is ki kellene alakítaniuk a szűréssel érintett nők gyerekeinek. (A kötelező mammográfiai vizsgálatra jogosult korosztály zömének általában és főként felnőtt gyerekei vannak.)

Az ötlet nem csekély meghökkenést keltett az érintett intézmények vezetőiben. Átgondolatlannak és komikusnak nevezték többen is a kezdeményezést. Egyikük azt mondta: már azt sem érti, miként sikerült a február negyedikei, a rák világnapjához kapcsolódó szűrést az egészségügyi kormányzatnak tíz nappal későbbre, a sok helyen páros ünnepként megtartott szerelmesek éjszakájára időzíteni.

A lapunk által megkérdezett, mammográfiai szűrőállomást üzemeltető intézmények vezetői meglehetősen rossz ötletnek, kudarcra ítéltnek ítélték a kezdeményezést. Meggyőződésük szerint: ezt a napot nagy valószínűséggel a nők inkább a párjukkal, férjükkel töltenék, mintsem emlőszűréssel. Nehezen hihető az is, hogy azoknak, akik eddig a személyre szóló invitálásra nem reagáltak, a Valentin-napi éjszaka erősebb motivációt jelent. Főként, ha azt is hozzátesszük, mondta egyikük, hogy vidéken nincs éjszakai tömegközlekedés, így akinek nincs autója, ha akarna, sem tudna élni a lehetőséggel.

A program megszervezésével kapcsolatos minisztériumi tájékoztatón többen felvetették a kérdést, hogy a kórházban keletkezett többletköltségeket ki és miből fogja fedezni. Erre a minisztériumi hivatalos válasza a következő volt: "a kórházak tavaly annyi plusz konszolidációs pénzt kaptak, hogy ezt most nyugodtan letüdőzhetik".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.