Választási regisztráció: Áder János kér előzetes normakontrollt?

Sem a kormány, sem a Fidesz-frakció nem kér előzetes normakontrollt a választási eljárási törvényről, melynek legfontosabb új eleme az előzetes választási regisztráció. Így, úgy tűnik, Áder János köztársasági elnök teszi ezt meg.

Sem a kormány, sem a Fidesz parlamenti frakciója nem kér előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól a választási eljárási törvényjavaslatról. Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető azt mondta, a képviselőcsoport nem ellenzi a normakontrollt, szeretnék, ha az AB véleményezné a tervezetet és megvizsgálná, hogy az nem ütközik-e az alaptörvénybe. De mivel az előterjesztők szerint a tervezet nem alkotmányellenes, ezért nem szeretnének a taláros testülethez fordulni. Rogán Antal úgy kalkulál, hogy a választási eljárási törvényt az Országgyűlés november második felében elfogadja, szerinte azért is lenne fontos, hogy időben az Alkotmánybíróság elé kerüljön a jogszabály, hogy az AB még decemberben véleményezze azt. (Az AB-nak az előzetes normakontroll esetén 30 nap áll a rendelkezésére, hogy kihirdesse határozatát.)

Az Országgyűlés ma is tárgyal a törvénytervezetről, ismét megnyitották ugyanis a részletes vitát, mivel joggal borzolta fel a kedélyeket, hogy a fideszes Papcsák Ferenc, az alkotmányügyi bizottság alelnöke egy hete 65 oldalas 227 módosító javaslattal állt elő (melyeket előző éjszaka fogalmazott meg). Ezek között szerepel, hogy egyesület nem indulhat a parlamenti választásokon, illetve, hogy a jegyzőknek, vagy megbízottjuknak fel kell keresni az előzetes regisztráció miatt a választókat. Tegnap fideszes képviselők újabb módosítókat nyújtottak be: ezek szerint mégse kell a jegyzőknek személyesen felkeresni a választókat, a kampányidőszak 50 napos lenne, és kizárólag a közmédiában lehetnek politikai kampányfilmek. A Népszabadságnak fideszesek azt mondták: ezekkel a módosító javaslatokkal már a véglegesnek tekinthető változatról lehet beszélni.

Ha valaki utólag kérne normakontrollt a választási eljárási törvényről, az AB-t nem köti 30 napos határidő. És mivel a törvény 2013. január elsejével lép hatályba a tervezet szerint, egy utólagos normakontroll kedvezőtlen határozata megzavarhatná a regisztrációra és a választásokra való felkészülést, hiszen akkor módosítani kellene az AB által kifogásolt paragrafusokat.

A fideszesek bizonyosra veszik, hogy ha sem a kormány, sem a Fidesz–KDNP-frakciószövetség részéről nem fordulnak az AB-hez, Áder János köztársasági elnök a törvény kihirdetése előtt előzetes normakontrollt kér. Azért is számítanak erre, mert a választójogi reform kidolgozásának a felelőse, még mint európai parlamenti képviselő – Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére – Áder János volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.