Választási reform: mindenki másképp csinálná

A Fidesz hallani sem akar Gyurcsány ötletéről, meghagynák a jelenlegi választási rendszert, csak a kiosztható mandátumok számát feleznék meg. Az MSZP szerint a kormányfő bejelentése a tárgyalási alap. Az SZDSZ-nek mindegy, csak arányosabb legyen a rendszer és kevesebb legyen a honatya.

A Fidesz nem támogatja Gyurcsány azon javaslatát, hogy alakítsák át a magyar választójogot, és csak listán válasszanak a jelenleginél kevesebb, 199 fős parlamentet. A legnagyobb ellenzéki párt megtartaná a jelenlegi vegyes - pártlistákra és egyéni körzetekre alapuló - rendszert, de megfelezné az így kiosztható mandátumok számát. Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője hétfőn azt is mondta: megtartanák a kétfordulós rendszert és az ötszázalékos küszöböt.

A frakcióvezető szerint a demokratikus átmenet során kialakított közjogi alapok közül az egyik legsikerültebb a választójogi szabályozás, amely „a mai napig közmegegyezésnek örvendett, ezt rúgta fel Gyurcsány Ferenc, amikor egy választópolgároktól elszakított pártlistás rendszert javasolt". Szerinte ezzel alapvetően változna meg a magyar politika jellege, a politikusnak ugyanis nem a választóknak, hanem a pártközpontoknak kellene megfelelniük. Navracsics szerint Gyurcsány szándéka mögött az áll, hogy „ő akar ura lenni az MSZP következő listájának és következő frakciójának".

A kormány 199 fős parlamentre és egyfordulós, listás választási rendszerre tett javaslatát tekintik tárgyalási alapnak - reagált Kovács Tibor, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese. Kitért arra is, hogy kezdeményezik az önkormányzati képviselők számának felére csökkentését, amely négy év alatt mintegy 100 milliárd forintos megtakarítást jelentene.

A választási rendszer átalakítása kapcsán új társadalmi szerződést sürget az SZDSZ. Fodor Gábor pártelnök kijelentette: akár a szocialisták listás választáson alapuló, akár a Fidesz vegyes rendszerre tett javaslatát is hajlandóak elfogadni, csak legyen arányosabb a rendszer és csökkenjen a képviselők száma. Emellett szabályozni kell az összeférhetetlenség és a pártfinanszírozás kérdését is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.