Négyszáz jelölt biztos, köztük 14-en a sportos pártból

A legfrissebb adatok szerint 14 párt több mint négyszáz jelöltje már szinte bizonyosan beszáll a 106 országgyűlési egyéni mandátumért folyó versengésbe. Az ajánlásokat jövő hétfőig azonban még gyűjthetik, így az indulók száma jóval nagyobb lesz.

Hetven párt jelezte, hogy részt kíván venni az idei parlamenti választáson, ám közülük keddig mindössze 14 állított legalább egy jelöltet. Így most az egyéni körzetekben valamivel több mint négyszáz fő indulása tűnik biztosnak, miközben a választási irodáktól 2600-an vitték el az ajánlóíveket.

Az ajánlások gyűjtésére biztosított két hétből nyolc nap már letelt, így kérdéses, hogy a hátralevő idő mire lesz elegendő. Egyelőre úgy tűnik, hogy a kisebb pártok, illetve a független jelöltek számára a korábbinál kevesebb, mindössze ötszáz támogató megszerzése is elég nagy kihívásnak bizonyul.

Az összesen 106 egyéni választókerületben egyelőre csupán a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltjeit vették hivatalosan nyilvántartásba, míg a baloldali Összefogás nyolcvannál tart, további 19 fő esetében pedig a választási bizottságoknak még dönteniük kell az ajánlóívekről. Hét körzetben viszont az öt pártból – MSZP, Együtt, DK, PM, Liberálisok – álló formáció még nem jelentette be a jelöltjét.

A Jobbik esetében ötven fő indulását már jóváhagyták, s 35-ről egyelőre nincs döntés, 21 választókerületben pedig még nem adták le az ajánlóíveket.

A jelölő szervezetek között ötödik parlamenti pártként az LMP verseng a mandátumokért, de egyelőre lemaradva. Az ökopárt esetében a mindössze 17 bejelentett jelölt közül nyolcról született döntés, ami azt jelenti, hogy az LMP egyelőre az országos lista állításához szükséges feltételt sem teljesítette, mert ahhoz legalább 27 körzetben kell indulni.

A sorban következő Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) – az MDF utódszervezete – pontosan tucatnyi választókerületben adta le az aláírásgyűjtő íveket. Eddig négy jelölt indulása biztos, hatról még nem döntöttek, míg két esetben – Hajdúböszörményben és Keszthelyen – a választási bizottság megállapította, hogy nem sikerült ötszáz érvényes aláírást összeszedni, de jövő hétfőig még próbálkozhatnak.

Némi meglepetésre a JESZ-nél a teljesen ismeretlen Sportos és Egészséges Magyarországért Párt (SEM) is jobban áll: 14 főt jelentettek be, bár hivatalosan még csak egy indulhat. Az Új Magyarország Párt (UMP) és a Haza Nem Eladó Mozgalom Párt egyaránt 12-12 jelöltnél tart – négyet, illetve kettőt már nyilvántartásba vettek –, míg a Munkáspárt tizenegyig jutott, és közülük négy biztos induló.

Az egykor kormányzati tényező Független Kisgazdapárt egyelőre hét, az Új Dimenzió Párt (ÚDP) hat, a Seres Mária Szövetségesei nevet viselő formáció öt, a Magyarországi Cigánypárt (MCP) négy, a Magyar Cselekvő Párt (Macsep) három körzetben adta le az ajánlóíveket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.