Választás 2014: két regisztrációs kérelem már érkezett a határon túlról

Megérkezett a választási irodához csütörtökön az első két választási regisztrációs kérelem; az egyikben egy németországi értesítési címet adtak meg, a másikban pedig egy e-mail címet.

A választási eljárási törvény értelmében a regisztrációt kérő, határon túl élő magyar állampolgároknak a választási irodával történő kapcsolattartásra nem a lakhelyük címét, hanem egy értesítési címet kell megadniuk, ez lehet akár egy e-mail cím vagy akár egy faxszám is. Meg kell adniuk továbbá egy postai címet is, ahová a szavazási iratokat kérik, de azokat átvehetik személyesen egy külképviseleten is, vagy bármely országgyűlési egyéni választókerületi székhelyen, illetve a kijelölt 22 határ menti település egyikén.


A regisztrációt kérelmezők száma péntektől a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján, a www.nvi.hu-n naprakész frissítéssel követhető lesz. A táblázatból kiderül majd, hogy aznap, illetve addig összesen hány kérelem érkezett az irodához, hányan adtak meg egy-egy adott országba szóló konkrét értesítési címet, illetve hányan adtak meg a kapcsolattartáshoz e-mail címet vagy faxszámot; ez utóbbiakat külön-külön összesítik. Az egyes országokba szóló értesítési címeket országonkénti bontásban összesítik és közlik.


Előfordulhat, hogy valaki értesítési címként egy másik országban lévő címet ad meg. Ennek azért lehet jelentősége, mert több országban tiltják a kettős állampolgárságot, így Szlovákiában, Ukrajnában és Ausztriában.
Az NVI csak az értesítési címek adatait közli, a postai címekét - ahová a szavazási iratokat küldik majd - nem.


A regisztrációs kérelmeket november 1-jétől elektronikus úton - ügyfélkapun vagy a választási iroda hivatalos honlapján, a www.nvi.hu-n - is el lehet juttatni az NVI-nek.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.