Választás előtt felfújják a közmunka-lufit?

Több ellenzéki párt is bírálta a közfoglalkoztatási program miatt a kormányt kedden.
Az MSZP, a Lehet Más a Politika (LMP) és az Együtt-PM szövetség közleményben fejezte ki tiltakozását arra reagálva, hogy a Magyar Nemzet a Belügyminisztérium tájékoztatása alapján azt írta, várhatóan teljesül az a kormányzati célkitűzés, hogy 2014-ben átlagosan havi 200 ezer ember juthasson közfoglalkoztatáshoz. Emlékeztettek arra, a kormány korábban 183,8 milliárd forintot irányzott elő a költségvetésben közfoglalkoztatásra, 3,9 milliárddal többet a tavalyinál, ezt növelte meg további 47,3 milliárd forinttal.

Gúr Nándor, az MSZP országgyűlési képviselője garanciát vár a kormánytól arra, hogy az önkormányzati választás után is, az egész ciklusban folytatja a közmunkaprogramot. A szocialisták azt javasolják, hogy ne maximum, hanem minimum 11 hónapra szerződjenek a közmunkásokkal. "Ha a kormány még látszatát is el akarja kerülni annak, hogy csupán kampánycélokra használja fel a legnehezebb helyzetű embereket", akkor azokat, akikkel eddig 8 órában és 11 hónapig szerződtek, minősítsék át teljes foglalkoztatotti státusba, és fizessenek nekik ehhez járó bért! - írta Gúr Nándor az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerint a kormány a határozatlan idejű közmunka bevezetésével beismerte: nincs valódi, piaci munkahelyeket létrehozó programja, a közmunkásokat pedig csak hitegetik azzal, egyszer majd valódi megélhetést biztosító, piaci munkájuk lesz. Közleményében hozzátette: az LMP szerint valódi válságálló munkahelyeket csak a zöldgazdaságba való befektetéssel és a közfoglalkoztatás teljes átalakításával lehet teremteni.

Az Együtt-PM felháborítónak tartja, hogy a kormány az önkormányzati választás előtt "felfújja" a közfoglalkoztatást, "kampánycélokból kozmetikázva" ezzel a munkanélküliségi adatokat. Az ellenzéki pártszövetség szerint olyan közmunkára van szükség, amely nem "álruhás munkanélküliség", hanem ugródeszka a valódi munkahelyekhez - írták, és azt követelték, hogy a kormány ne használja kampánycélokra a kiszolgáltatott helyzetben lévő közmunkásokat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.