Válaszra sem méltatja a Legfőbb Ügyészség Mesterházyt

A Legfőbb Ügyészség az MTI megkeresésére nem kívánt reagálni arra a pénteki nyílt levélre, amelyben Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője arra kérte Polt Pétert és Handó Tündét: ne éljenek azzal a joggal, amelynek alapján a legfőbb ügyész az illetékes bíróságtól eltérő bíróság előtti vádemelésre adhat utasítást, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pedig bármely ügy tárgyalására bármelyik bíróságot kijelölheti.

Ne kerülje meg, ne írja át az illetékességi szabályokat, ne tegye kiszámíthatatlanná és megbízhatatlanná a magyar igazságszolgáltatást!" - áll a Handó Tünde OBH-elnökhöz és Polt Péter legfőbb ügyészhez írt sorokban.

A szocialista pártelnök MTI-hez is eljuttatott nyílt levelében rámutat arra: a legfőbb ügyész, illetve az Országos Bírósági Hivatal elnöke részére dedikált jogkörök kapcsán már az Alkotmánybíróság is megállapította, hogy a büntetőeljárási törvény ilyen módosítása a hatályos alaptörvénnyel és nemzetközi szerződésekkel is ellentétes.

A Fidesz azonban újra megszavazta a változtatást, amelynek értelmében a legfőbb ügyész az illetékes bíróságtól eltérő bíróság előtti vádemelésre adhat utasítást, az Országos Bírósági Hivatal elnöke pedig bármely ügy tárgyalására bármelyik bíróságot kijelölheti - írja.

Az ellenzéki pártvezető jelzi, hiszi, hogy levele címzettjei pontosan tudják, "miféle lavinát indíthat el", ha úgy döntenek, ne az illetékes bíróság előtt folyjon le egy büntetőeljárás. "Hiszem, hogy nem akarja megfosztani a magyar bírákat a pártatlanság, a függetlenség látszatától, az őket megillető közbizalomtól. Önnek joga és kötelessége is a magyar igazságszolgáltatás tekintélyét, pártatlanságát, működőképességét megóvni" - fogalmaz.

"Mindezek alapján arra kérem: ne éljen újonnan biztosított jogosítványával! Minden magyar polgárt továbbra is maradéktalanul illesse meg a törvényes bíróhoz való joga!

A szocialisták elnöke zárásképpen hozzáfűzi, hogy ha Handó Tünde és Polt Péter valóban elkötelezett a méltányos bírósági eljárások, a jogbiztonság, az igazságszolgáltatás függetlensége iránt, akkor figyelmen kívül hagyja az Alkotmánybíróság által is elfogadhatatlannak tartott, különleges jogosítványát. "Legyen ez egy alvó jog, amellyel sosem él, tegyen egy kármentő gesztust az igazságszolgáltatás és a polgárok érdekében" - fordul az OBH elnökéhez és a legfőbb ügyészhez Mesterházy Attila.

Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI megkeresésére közölte: nem kapták meg a pártelnök nyílt levelét, és nem kívánnak reagálni arra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.