Válasszon kórházat: lerövidítheti a várólistát

Közzétette honlapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azon kórházak listáját, ahol van még szabad műtéti kapacitás.

A hivatal arra biztatja a betegeket, hogy mindazok, akiknek túl sokat kellene várniuk, mert csak 2016-ra vagy későbbre kaptak időpontot a műtétjükre, használják ki a mostani várólista rövidítő programot. S a listájukból válasszanak maguknak olyan szolgáltatót, amelynek van még szabad kapacitása idei beavatkozásra is.

A lista – amit a medicalonline.hu közöl – tartalmazza, hogy melyik kórház milyen műtétek végzését vállalta, illetve a kapcsolatfelvétel megkönnyítése érdekében a kórház vagy közvetlenül a várólista-felelős elérhetőségét is. Az OEP a program keretében elvégzett műtétek esetében megtéríti az utazási költségeket, indokolt esetben egy kísérő számára is.

Legutóbb az év elején jelentette be Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, hogy 2015-ben hatmilliárd forintból a várólisták maximum félévre kurtítását tűzi ki célul. A kormányzati szándék szerint ennyi pénzből fél év alatt nemcsak az időt, de a sort is a harmadára rövidítené.

A komolyabb beavatkozásoknál kitűzött féléves várólistától viszont egyelőre elég messze állunk. A legkevesebbet, átlagosan három-négy hetet a nőgyógyászati és gerincsérvműtétre szorulóknak kell várakozniuk. A legtöbben és legrosszabb helyzetben a térd- és csípőprotézisre várók vannak. Az egészségbiztosító központi listája szerint van olyan hazai intézmény, ahol a térd-ízületpótlásra 2023. március közepén van a legközelebb kiadható időpont és van olyan is, ahol még az idén sora kerülhet a beteg.

Hasonló a helyzete a csípőprotézisre szorulóknak, e műtét típusban például a Dél-Dunántúli frissen diagnosztizált ember legkorábban 2018 októberében kerülhet sorra, míg egy tucat másikban, ha a beteg hajlandó onnan utazni a fővárosba, akkor két-három hónapon belül ismét fájdalommentes életet élhet.  Kiss Zsolt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár stratégiai és szakigazgatási főigazgató-helyettese a közelmúltban egy konferencián beszélt arról: idén 12 ezer várólistás beavatkozás soron kívüli ellátására öt milliárd forintot különített el a kormányzat. A szabad kapacitással rendelkező intézmények más szolgáltatóknál listára került betegeket is vállalhatnak: a saját listák ledolgozására 3 milliárd forintot, míg a más intézmények betegeinek műtétére 2 milliárd forintot oszt szét az OEP az intézmények között.

A várólista-kurtító programmal sorra kerülő esetek több mint fele szürkehályog-műtétet végeznek, további 2,2 ezren térdprotézishez, és 2,3 ezren csípőprotézishez juthatnak. A kvótából fönnmaradó beavatkozásokat pedig kisebb lágyrészműtétesek között osztják el. Az OEP számításai szerint az „akcióval” a várakozási idők az érintett beavatkozásoknál átlagosan mintegy tíz-húsz százalékkal csökkenthet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.