Valamit nagyon titkolnak a Teréz körúti robbantóról

Nem kaptak semmiféle érdemi új információt a korábban elhangzottakhoz képest a képviselők az országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának hétfői zárt ülésén – derült ki az ülésről távozók nyilatkozataiból.

A Belügyminisztérium, a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ (TEK) és az Alkotmányvédelmi Hivatal lényegében ugyanazokat az információkat közölte a testülettel a Salah Abdeslam által Magyarországon keresztül Brüsszelbe fuvarozott terroristákról, mint csütörtökön a Honvédségi és Rendészeti Bizottsággal, pénteken pedig a TEK a sajtóval. Mégis sikerült összeveszniük.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke szerint a terroristák nem építettek ki logisztikai bázist Budapesten, Németh Szilárd szerint azonban igen. Molnár szerint a terroristák a menekülthullámot kihasználva jutottak be Európába, de nálunk semmiféle szervező vagy toborzó tevékenységet nem végeztek, Németh ellenben kitartott amellett, a párizsi és brüsszeli merényletek végrehajtásában résztvevők közül eddig tizennégy terroristáról derült ki, hogy Magyarországon szervezkedett, és logisztikai központként használta Budapestet.

Szél Bernadett szerint „ennek a politikai napirendnek" egyetlen haszna volt: a képviselő meggyőződöttek volna, hogy a szolgálatok komolyan veszik a feladataikat és gőz erővel dolgoznak a még feltáratlan részletek tisztázásán.

Pénteki sajtótájékoztatóján a TEK óvatosan ugyan, de cáfolta, hogy az Iszlám Állam logisztikai bázist alakított volna ki Budapesten. Azt viszont tényként közölték, hogy Abdeslam és társai tevékenységét Rakkából, az ISIS főhadiszállásáról közvetlenül irányították.

A Teréz közúti robbantásról szólva a képviselők elmondták, hogy a kapott tájékoztatás szerint valószínűbb, hogy a támadás a rendőrség ellen irányult, semmint, hogy az indítékot a merénylet áldozatául esett rendőrök magánéletében kellene keresni. Azt azonban a hatóságok még a képviselőknek sem árultak el, hogy mire alapozzák állításukat. Molnárnak úgy tűnt, a belügyi és rendőrségi vezetők jóval többet tudnak az ügyről és az elkövetőről, mint amennyit megosztottak velük.

Nem látott ugyanakkor sem ő, sem Szél Bernadett semmiféle nemzetbiztonsági kockázatot a Soros György támogatásával a migránsokat segítő civil szervezetek működésében. Szél Németh felvetését, hogy a szóban forgó szerveztek mindegyikét teljes körűen át kellene világítania az Alkotmányvédelmi Hivatalnak, a Fidesz szokásos heti sorosozosának minősítette.

Bár csütörtökön a Jobbik feljelentést tett a rendőrségen Vona Gábor pártelnök titkos és törvénysértő megfigyelése miatt, ott egyelőre nem nyomoznak, mert még meg sem kapták a feljelentést. Mirkóczki Ádám szerint vizsgálódik azonban az ügyben az Alkotmányvédelmi Hivatal.

Mint már írtunk róla, Vonáról egy ma még ismeretlenek által egymillió forint körüli összegért felbérelt olasz lesifotós készített felvételeket, amikor gyermekét iskolába vitte. Vona a fotós megbízóját és annak indítékát szeretné kideríttetni a hatóságokkal.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.