Valami nincs rendben Orbán vagyonbevallásával

A kormányfő vagyonbevallása nem felel meg az előírásoknak – tárta fel a Direkt36. Orbán Viktor sajtófőnöke szerint minden rendben van.

Orbán Viktor szabálytalanul vallotta be felcsúti ingatlanvásárlásainak egyik-másik részletét. A Direkt36 tényfeltáró portál szerint a miniszterelnök 2006-ban társtulajdonos lett a felcsúti Fő utca néhány ingatlanjában. Kettőben többségi tulajdont, a másik háromból csak kisebb részeket szerzett meg.

Orbán Viktor háza a felcsúti stadion tövében
Orbán Viktor háza a felcsúti stadion tövében
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Vagyonnyilatkozataiban beszámolt ugyan ezekről az ingatlanokról, de azt nem tüntette fel, hogy a területeken társtulajdonosai is vannak, ahogy azt sem, hogy mekkora az ingatlanok teljes mérete, holott a vagyonnyilatkozati szabályok szerint így kellett volna eljárnia. A Direkt36 szerint bár ezek nem tartoznak a súlyos vagyonbevallási szabálytalanságok közé, Orbán Viktor így is megsértette a nyilatkozatokra vonatkozó előírást.

A hibásan bevallott öt kisebb (500-1500 négyzetméteres) felcsúti ingatlan 2007-től jelent meg Orbán vagyonnyilatkozataiban és 2013-ig szerepelt bennük. A miniszterelnök a nyilatkozatokban elárulta a méretüket, a vásárlás időpontját, illetve azt, hogy ezeket a területeket 50 évre ingyenesen használatra átadta az általa alapított Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak.

A jogszabályok szerint a vagyonnyilatkozatot az ingatlan-nyilvántartásban szereplő adatoknak megfelelően kell kitölteni, azaz a tulajdoni lapon található méretet, művelési ágat és tulajdoni arányt kell beírni a nyilatkozatba. A nyilatkozataiban feltüntetett gyér információk alapján úgy tűnhet, hogy a miniszterelnök egyedüli tulajdonosa volt ezeknek a telkeknek, a valóságban azonban ez nem így volt. Orbán a telkek teljes mérete és tulajdoni aránya helyett csak a megszerzett részek méretét írta be a vagyonnyilatkozatába. A helyes eljárás az lett volna, ha megadja, hogy mekkora területben mekkora résztulajdona van. Oda kellett volna írnia azt is, hogy az ingatlanok rendeltetési jellege „lakóház, udvar", ezt a sort azonban üresen hagyta.

A miniszterelnök vagyonnyilatkozata törvényes, teljes és hiteles – közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke pénteken. A Hvg.hu szerint Havasi Bertalan így érvelt: „Ami Orbán Viktor vagyonnyilatkozatában le van írva, az úgy van."

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.