Még mindig lehet veszélyes hulladék a Hortobágyon

A Greenpeace Magyarország szakemberei a Debreceni Egyetem munkatársaival közösen víz- és talajmintát vettek kedden annak a hortobágyi veszélyeshulladék-lerakó telepnek a közvetlen környezetében, ahol évek óta csaknem kétezer tonna méreganyagot tárolnak nem megfelelő körülmények között.

Mint arról beszámoltunk: a debreceni Terepszemle Stúdió feltárása nyomán derült ki, hogy a Balmazújváros-Lászlóháza határában lévő telepen a szétmállott hordókból a rendkívül veszélyes vegyi anyag akadálytalanul folyt a földre éveken át. Habár a Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség a szervezet bejelentése után intézkedett, minek nyomán megszüntették a szivárgást, kijavították a kerítést, megoldották a telep őrzését, a kiszóródott hulladékot pedig hordókba rakták, a méregteleppel kapcsolatos kormányzati ígéretek közül az elmúlt egy évben semmi sem valósult meg. A telepet nem számolták föl, forrást sem szereztek a megszüntetésére.

Mintavétel: a szakemberek szerint a bűz a veszély jele
Mintavétel: a szakemberek szerint a bűz a veszély jele
Konyhás István / Népszabadság

A Greenpeace Magyarország szakemberei tegnap azért látogattak a helyszínre, hogy a mintavétel segítségével fölmérjék a telep által okozott esetleges szennyeződés mértékét. Simon Gergely, a civil szervezet vegyianyag-szakértője érdeklődésünkre azt mondta: azt mintavétel nélkül is meg lehet állapítani, hogy az anyagot nem szabályosan tárolják, hiszen a telep felől szúrós, bűzös levegő áramlik, ami annak a jele, hogy veszélyes hulladék van a szabadban. Ha megfelelően zárt konténerekben volna a mérgező anyag, akkor nem volna bűz. Simon Gergely hozzátette: egy évvel ezelőtti méréseik szerint a telepen a megengedett határértéket sokszorosan meghaladta a króm, a kadmium és az ólom jelenléte, s félő, hogy ezek a fokozottan mérgező anyagok kijuthattak a telepről.

Mint mondta, az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest nem sok változás történt, azt pedig nem nevezné eredménynek, hogy műanyag hálót feszítettek ki a konténerek körül, hiszen az a háló nem akadályozza meg, hogy az oldószerszármazékok szennyezzék a levegőt. A szakemberek tegnap többek között mintát vettek abból a Szeg-Híresházi csatornából, amely közvetlenül a telep mellett húzódik.

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy a Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a telep monitoringkútjaiból mintát vett a hatóság, ám a laboratóriumi vizsgálatok egyetlen esetben sem mutattak ki olyan szennyeződést, ami azonnali intézkedést tett volna szükségessé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.