Valaki kirepül a sorból

Péntek délután Kapus Krisztián polgármester, a Fidesz polgármesterjelöltje és Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség fideszes választókerületének elnöke nyitotta meg a 16. Libafesztivált Kiskunfélegyházán. A fesztivál a térség egyik fő termékének számító májliba tenyésztését reklámozza, eredményeit ünnepli.

Kapus Krisztiánt figyeli Lezsák Sándor
Kapus Krisztiánt figyeli Lezsák Sándor
Banczik Róbert

Lezsák és Kapus közel sem ment egymáshoz, csak a színpadon nem tudták messzire kikerülni egymást. Mindenki azt várta, lesz-e politikai pengeváltás, hiszen – mint arról beszámoltunk – a Lezsák Sándor vezette Nemzeti Fórum helyi szervezete föllázadt a Fidesz országos választmányának döntése miatt, és ellenjelöltet indított Kapus Krisztiánnal szemben, akit egy hangfelvétel alapján kenőpénz követelésével gyanúsítanak.

Kapus úgy lett polgármesterjelölt, hogy a pártközpont megváltoztatta a helyi Fidesz-szervezet döntését, amelyben ellene szavaztak. Öt jelenlegi helyi fideszes képviselő is elindult a Nemzeti Fórum jelöltjeként – ezzel automatikusan kizárták magukat a Fideszből. A lázadásnak az ad különös jelentőséget, hogy Lezsák Sándor a lázadók mellé állt. Sokan azt várták, hogy Lezsákot is kizárják a Fideszből, de nem lehetett, mert nem Fidesz-tag. A választókerületi elnökségről leválthatta volna Orbán Viktor – ez azonban nem történt meg.

Kapus Krisztián a libafesztivál megnyitóján – a libaágazat jelentőségének méltatása után – politikai tanmesét adott elő a kanadai vadludak szokásairól. Szerinte tanulhatnánk abból, hogy V alakban szállnak, csoportosan, szárnycsapásaikkal segítve egymást. Ha valaki kirepül a sorból, akkor azonnal lelassul, a legtöbb ilyenkor észbe kap, és gyorsan visszatér a helyére. Ha annyi eszük lenne, mint a libáknak, ezt az emberek is felismernék.

A polgármester azt is a kanadai ludak erényének tudta be, hogy ha az élen repülő vadlúd elfárad, hátrább marad, és egy másik vezető áll a helyére. Lezsák a beszéde kezdetén azt fejtegette, hogy a magyar emberek, akiknek ritkán kerül máj az asztalukra, sajnos nem tudják az értékes libamájat a sokkal kevésbé értékes kacsamájtól megkülönböztetni, és így sajnos könnyű becsapni őket. Rövid beszéde végén azonban reagált Kapus célozgatására.

Leütötte a magas labdát, és eltérő hangsúllyal megismételte, amit Kapus mondott: a vezető liba, ha elfárad, adja át a helyét valaki másnak. Kiskunfélegyházán gőzerővel folyik a kampány. Kerényi János regionális pártigazgató szeptember 2-án sajtótájékoztatón közölte: azok a Fidesz jelöltjei, akik Kapus Krisztián mögött állnak. Egy fideszes képviselő, akit kizártak a pártból, mert ragaszkodott a helyi Fidesz többségi véleményéhez, amit a pártközpont lesöpört az asztalról, azt mondta erre: Kiskunfélegyházán mi vagyunk a Fidesz, és ezt mindenki tudja.

Egy idősebb ember szerint a félegyháziaknak elegük van abból, hogy Kapus közelében örökké félni kell, minősíthetetlen hangon beszél az emberekkel. – Mint azok a kis emberek, akikből egyszer csak nagy emberek lesznek – magyarázta. Mivel a baloldal megosztott, és ott is két tábor van, sok baloldali szavazó is hajlik rá, hogy a Nemzeti Fórum jelöltjeit támogassa.

Helyi informátorunk szerint Lezsák is sokat kockáztat. Ha győz az általa támogatott csapat, akkor Orbán Viktor elfogadja, hogy a Fideszen belül vannak olyan csoportok, amelyek visszatérnének a mutyivilág, a korrupció, az elsimicskásodás előtti értékrendhez. De mindenekfelett az eredmény számít: ha a félegyháziak a történtek ellenére Kapus Krisztiánt választják, akkor Orbán megtorolhatja Lezsák elbukott pártütését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.