Valahol, valamikor: visszatér a Lex Járai?

Több kritika érte a Lex Járai néven ismert javaslatot mind belföldön, mind külföldön. A mi véleményünk és meggyőződésünk változatlan, a három évnél fiatalabb biztosítóknak mentesülnie kellene a terhek alól - ezt csötörtök este a parlamentben Lázár János Fidesz-frakcióvezető közölte újságírók előtt.

A nyilatkozat előzménye, hogy végül, egy kormányzati módosító-indítvánnyal tegnap este mégis kivették a Lex Járait a megszavazott pénzügyi törvénycsomagból. Így a Járai Zsigmond nevével fémjelzett CIG Pannónia sem mentesül a bankadó alól. Lázár János azt mondta: az előzetes elképzelések a csütörtöki nap folyamán módosultak.

Valóban: csötörtök reggel Szijjártó Péter, Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője még azt nyilatkozta a köztévében, lapunknak és az MTI-nek is: nem veszi ki a kormány a "Lex Járait" a pénzügyi-gazdasági tárgyú törvénycsomagból.

"Első körben" átment

A T. Ház a múlt héten "első körben" már szavazott a banki különadóval kapcsolatos módosító-indítványokról. És akkor kikerült a 2010-es bankadó hatálya alól azon biztosítók köre, melyek a "tevékenységi engedélyt első alkalommal 2007. június 1-jét követően" szerezték meg. Azaz a Járai Zsigmond nevével fémjelzett CIG Közép-európai Biztosító Zrt., valamint az ERGO Életbiztosító Zrt., Genertel Biztosító Zrt., MKB Általános Biztosító Zrt., MKB Életbiztosító Zrt., Wabard.(Először Rogán Antal terjesztett elő egy Lex Járai módosító-indítványt, aztán a parlament költségvetési bizottsága.)

A szavazás napján Rogán Antal lapunknak azt mondta: "ez nem Lex Járai". Egyszerűen nem akartak belépési korlátot teremteni a piacra lépő biztosítók számára.

Kivegyük vagy nem vegyük ki?

Szerdán a Napi Gazdaság című lapban megjelent, a Fidesz ma a végszavazás előtt mégis kiveszi a Lex Járai passzust. Az MTI szintén azt írta, "visszalépett a kormány a Lex Járaiként ismertté válta javaslattól". Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, és Nagy Anna kormányszóvivő mindezt csak úgy kommentálta: a zárószavazáson derül ki, mi lesz a törvény végleges szövege.

A Népszabadság akkor kormányzati forrásból úgy értesült: a hét elején még úgy tűnt, hogy kikerül az inkriminált szakasz. Szerdán viszont a Berlinben tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnöknek "határozottan az volt a véleménye, hogy a Lex Járainak maradnia kell". Ez kizárólag akkor változhatna, "ha különösen nagy nemzetközi nyomás nehezedne a magyar kormányra közvetlenül a zárószavazás előtt".

A "nemzetközi nyomás" csötörtökön meg is érkezett, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szűk körben a parlamenti folyosón azt mondta, uniós részről eljárást kezdeményeztek volna ellenünk állami protekcionizmus, versenyelőny biztosítása miatt.

Lázár János: "Meggyőződésünk változatlan"

"Mivel a mi meggyőződésünk nem változott, további egyeztetéseket kezdeményezünk belföldön és nemzetközi szervezetekkel is annak érdekében, hogy a Lex Járai néven ismert javaslat "kiállja a jog és az igazság próbáját" - fogalmazott tegnap este parlamenti sajtótájékoztatón Lázár János, hozzátéve: a kormány is tárgyalásokat folytat még az ügyben a későbbiekben.

A frakcióvezető nem mondta ki, de fideszes politikusok azt valószínűsítik: a kormány valamilyen módon, egyeztetésekkel, igyekszik megtalálni a módját, hogy az eredeti elképzelését, a Lex Járait - valamilyen más szabályozással - érvényre jutassa.

Varga Mihály és Járai Zsigmond
Varga Mihály és Járai Zsigmond
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.