Kósa és Rogán törlesztett, Navracsics a Heti Választól is pénzt kap

Sok képviselő élt a végtörlesztés lehetőségével, a legtöbb mozgás a hitelállományokban történt tavaly. Vona Gábor jobbikos pártelnök például megszabadult a diákhitelétől, a két hitelrekorder Kósa Lajos és Rogán Antal is végtörlesztett, Navracsics Tiborról pedig kiderült: riport- és interjúkészítésért havi huszonötezret kap a Heti Választól.

Orbán Viktor miniszterelnök vagyoni helyzetében az elmúlt egy évben nagy változás nem történt. Továbbra is a XII. kerületi (80+100 négyzetméteres) családi házuk fele van a nevén és több ezer négyzetméternyi belterület Felcsúton. Utóbbiakat ötven évre a helyi fociakadémiának adta át ingyenes használatra.

A kormányfő feleségével közös bankszámláján két éve még 968 ezer forint pihent, tavaly már valamivel több mint egymillió. Orbán a miniszterelnöki és képviselői fizetéséről – ahogyan két éve – ezúttal sem árult el részleteket, mindössze azt írta a rubrikába: a „törvény szerinti” fizetést kapja. Csökkent viszont a könyvkiadásból származó extra bevétele: a 2010-es bevallásában még 6,3 millió forintot tüntetett fel, tavaly alig 248 ezer forintot keresett ezen az úton. Orbán bankhitelének pontos összegéről szintén nem adott információt a nyilvánosság számára, ahogy a korábbi években, úgy most is annyit írt a bevallásába: „a 2002-ben feleségemmel közösen felvett 20 millió forint jelzáloghitel fennálló része”.

Semjén Zsolt KDNP-elnök és kormányfő-helyettes ingatlanjai sem változtak: továbbra is egy 123 és egy 42 négyzetméteres II. kerületi lakást és egy balatonfenyvesi üdülő haszonélvezeti jogát tudja felmutatni. Bankszámláján viszont nőtt a vagyon: két éve 1,5 milliót, most pedig 2,4 milliót írt be a készpénz rovatba. Eltűnt viszont az FHB felé korábban még meglévő 3,8 milliós banki tartozása, – bár ez nem derül ki az iratokból – feltehetően a végtörlesztésnek köszönhetően.

Egy kis pénz a Heti Választól

A másik miniszterelnök-helyettes, Navracsics Tibor vagyonbevallásában egy 138 négyzetméteres budakeszi ingatlan és egy 2006-os Renault került feltüntetésre. Magánszemélyeknek 2,5 millióval, banknak 10,7 millióval tartozik a közigazgatási tárcavezető. Érdekesség, hogy a bevételi oldalon feltüntetett havi 25 ezer forintot is, amelyet a Heti Válasz című kormányközeli hetilaptól kap „riportok, interjúk készítése” címszó alatt.

Ami a frakcióvezetőket illeti: Lázár János (Fidesz) továbbra is meglehetősen vagyonos ember. Hódmezővásárhelyen egy 800 négyzetméteres ingatlanon egy 160 négyzetméteres házat birtokol, emellett különböző településeken összesen több ezer négyzetméternyi szántót és egyéb földterületet. Ez utóbbiakból földbérletként négymillió forint bevételt jelölt meg. A korábban is bevallott A6-os Audija mellé idén egy értékes karosszéket is beírt a vagyontárgyak közé. Kötvényállománya a 2010-es állapothoz képest (18 millió) négy millió forinttal nőtt, a hatmilliós életbiztosítása és ugyanekkora értékű törzsrészvénycsomagja viszont változatlan.

Ami Lázár hiteleit illeti: továbbra is megmaradt kétmilliós hitelkártya- és egymilliós folyószámlahitel-tartozása. Ugyancsak beírta a 2010-ben is feltüntetett 2,5 milliós rövidlejáratú hitelét. Ehhez képest, miközben tavaly mindössze 9 milliós családi kölcsönt vallott be, addig idén már 12 + 7 millió forint bankhitel mellé 2,5 + 14 milliós családi kölcsönt írt be az iratokba. Polgármesteri fizetése (545 ezer) nem változott, a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-ben betöltött igazgatósági tagságáért viszont háromezerrel többet, 85 ezer forintot kap minden hónapban.

Jávor sem előzi meg a legvagyonosabb frakcióvezetőt, Lázárt

A szocialista frakcióvezető, Mesterházy Attila továbbra is egy III. kerületi 68 négyzetméteres panellakást, egy veszprémi garázst, egy alsóörsi nádast, egy balatonalmádi rétet és több szántót, legelőt tud felmutatni. Korábbi Honda motorját viszont tavaly egy újra cserélte, bankhitelből. Hétmilliós készpénzállománya kétmillióval csökkent, és ezúttal már banki hiteltartozást is megjelölt: a kétmilliós kölcsön egyelőre bírálat alatt áll. Mesterházy pártelnökként – képviselői javadalmazása mellett – továbbra is 282 ezer forintot vesz fel az MSZP-től.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője viszont nyugdíjas, bevételként is 214 ezer forintos nyugdíjjuttatást jelölt meg bevallásában. Ez az összeg 2010-ben még 195 ezer forint volt. A XIV. kerületi 76 négyzetméteres lakása, a budakeszi zártkert és a kisnémedi erdő mellé a kereszténydemokrata politikus ezúttal egy 83 négyzetméteres tahitótfalui ingatlant is megjelölt, mint vélhetően új szerzeményt.

Az LMP frissen megválasztott frakcióvezetője, Jávor Benedek vagyoni helyzetében nem történt változás. Továbbra is egy 95 négyzetméteres XII. kerületi lakása van. Ezen felül sem megtakarítása, sem tartozása nincs. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemtől tudományos tanácsadóként havi 153 ezer forintot kap még, tavaly karácsonykor pedig többek között naptárakat kapott kétezer forint értékben. Ebben a rubrikában mindenképpen van eltérés: 2010-ben ugyanis Jávor még borokat és egy ötezer forintos whiskyt is kapott ajándékba, tavaly viszont egyáltalán nem ajándékoztak neki hasonlót.

A jobbikos Vona Gábor tavalyi bevallásában még feltüntetett egy 65 négyzetméteres óbudai lakást, de az idei nyilatkozatában ennek már nincs nyoma. Viszont megjelölt egy 1,8 millió forint értékű OTP befektetési jegycsomagot és egy 4 milliós takarékbetétet. A 2010-es bevallásában szerepelt még 540 ezer forint diákhitel és egy 2,5 milliós lakáshitel is, a mostani nyilatkozatában viszont egyik sem.

Vége, törlesztettek

Mivel a vagyonbevallásoknak mindig az előző év utolsó napján fennálló helyzetet kell tartalmaznia, így nem lehet teljes képet mutatni arról: melyik képviselő élt a végtörlesztés lehetőségével. Sokan ugyanis januárban véglegesítették a folyamatot, amelyet nem kell feltüntetniük. A korábban hitelrekorderként számon tartott képviselők nyilatkozatai viszont mindenképpen érdekesek.

A debreceni fideszes politikus, Kósa Lajos hitelállománya korábban összesen (lakásvásárlás, felújítás, egyéb kölcsön), az árfolyamváltozásokat részben figyelembe véve körülbelül 59 millió forintra rúgott. Most 22 milliós banki és 22 milliós magánszemélyek felé való tartozást írt be a nyilatkozatába. A Kósa-család továbbra is egy 300 négyzetméteres debreceni házban él, a két motor és a motorcsónak mellett a fideszes képviselő egy Mercedes kisbuszt is használ; utóbbit tartós bérletben.

Rogán Antal fideszes politikus korábban 57,8 milliós banki tartozással bírt. A belvárosi polgármester korábban a Népszabadságnak elmondta, hogy a 2006-ban felvett svájcifrank-alapú hitel nagy részét korábban euróra váltották át. Egy tízmillió forint körüli svájcifrank-hitelrész maradt, amelynek esetében élni kíván a végtörlesztéssel. „Egy részét megtakarításból, egy részét forinthitelből fogom megoldani. Időközben lejárt mindkettőnk lakás-előtakarékossági programja, így előtörleszteni is tudtunk. Annyi előnyünk van belőle, hogy ugyanannyi a hitelállományunk, mint amennyi volt” – fogalmazott a kormánypárti politikus.

Rogán a mostani bevallásában egy II. kerületi 140 négyzetméteres lakást, egy balatonlellei és egy szakonyfalui házat, valamint több ezer négyzetméternyi erdőt jelölt meg. Tavaly egy Audi A3-as típusú autót is tartós bérletbe vett, állampapírokban hatmilliót, takarékbetétben újabb hatmilliót tart. Rogán azon kevés képviselő közé tartozik, aki mindegyik bevételi forrását pontosan feltünteti a bevallásában. Eszerint polgármesterként 632 ezer forint, országgyűlési képviselőként 742 ezret kap, ehhez jön hozzá a 278 ezres választókerületi és a fővárosi képviselőségért kiutalt 216 ezer forint. Eszerint Rogán Antal összesen közel 1,9 millió forintot visz haza minden hónapban. 

Ingatlanok jönnek-mennek

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő is megszabadult egy budapesti ingatlanától. A VII. kerületi 69 négyzetméteres lakás tavaly még szerepelt a bevallásában, idén viszont már nem. Továbbra is a fiatal politikus tulajdonában van ugyanakkor egy 126 négyzetméteres győri és egy 140 négyzetméteres dunakeszi otthon. Emellett több ezer négyzetméternyi zártkertet is birtokol Balatonedericsen. Saját autója továbbra sincs, azt az állam biztosítja a számára.

Jelentősen növekedtek viszont Szijjártó megtakarításai: míg 2010-ben „mindössze” 15 milliós értékpapírcsomagot és egy 14 milliós életbiztosítást tudott felmutatni, addig 2011-ben már egy 14 milliós tőkevédett pénzpiaci alap, egy 1,6 milliós hozamváltó befektetés, egy 16 milliós életbiztosítás és egy 16 milliós takarékbetét van a nevén. A bankszámláján egymillió forint pihen, banki tartozása továbbra sincsen.

A fideszes Kocsis Máté neve alatt is új ingatlan szerepel: korábban két 45 négyzetméteres VIII. kerületi lakás volt a bevallásában, most egy 117 négyzetméterest írt a nyilatkozatba. Korábban volt a nevén egy – hitellel terhelt – 116 négyzetméteres XII. kerületi lakás is, ami ezúttal már nem szerepel a papírokban. Korábban 13 millió forint készpénzállományt jelölt meg, ez most 6 millióra csökkent. Igaz, a korábban beírt 40 milliós hitele eltűnt, bizonyosan a végtörlesztésnek köszönhetően. A kis robogója mellé Kocsis 2011-ben vett egy Ford Mondeót is, a családi vállalkozásból pedig továbbra is két-négy millió osztalékra számít évente.

Lendvai Ildikó lemásolhatta húsz évvel ezelőtti bevallását

Kövér László fideszes házelnök vagyoni helyzete tulajdonképpen változatlan. Jelenleg is egy 143 négyzetméteres szigetszentmiklósi háza van és egy 2002-es Seat Alhambra típusú autója. Három, összesen körülbelül 3,5 milliós hozománybiztosítása és egy 1,1 milliós életbiztosítása is van, ezek összege az elmúlt időszakban érdemben nem változott. Bankszámláján viszont a korábbi 2,5 millió forint 700 ezerrel gyarapodott az elmúlt egy évben.

Hasonló gyarapodást Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, a Demokratikus Koalíció elnöke nem tud felmutatni. Még mindig egy ötven négyzetméteres pápai lakás van a birtokában, és a feleségével közösen tulajdonolt kötcsei ház. Ez utóbbin továbbra is közel 69 millió forint bankhitel van, amelyet folyamatosan, időarányosan fizetnek, a végtörlesztés lehetőségével nem éltek. Gyurcsány számláin alig egy-két százezer forint, azaz a bevallásra köteles összegnél kevesebb pihen. Az Altusból viszont valamivel több mint 69 millió osztalékot vettek fel.

Az Országgyűlés talán egyetlen olyan képviselője Lendvai Ildikó MSZP-s politikus, akinek vagyonnyilatkozata tulajdonképpen semmit sem változott az elmúlt húsz évben. Az egykori pártelnök jelenleg is egy V. kerületi 104 négyzetméteres lakást tud felmutatni, banki megtakarításként pedig ugyanazt az 1600 dollárt tudja felmutatni, mint korábban. 

Pokorni Zoltán egyeztet, Kósa Lajos a pénzét számolja
Pokorni Zoltán figyel, Kósa Lajos a pénzét számolja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.