Szegény Kósa, wartburgos Pintér, költekező Rogán

A miniszterek és a képviselők vagyoni helyzetén nem látszik meg a válság. Elkészültek a kötelező vagyonnyilatkozatok. Van, aki egy fillérrel sem tartozik. Sokan fektették fölös pénzüket földüzletekbe.

A miniszterelnöknek nincs autója, hat felcsúti ingatlannal rendelkezik, de az összesen ötezer négyzetméteres területet 50 évre átengedte a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak. A fizetése 1.507 400 forimt, ehhez jön 231 ezer forint képviselői gázsi, a Fidesz-elnökségért nem kap külön díjazást. Több mint hatmillió forintos a megtakarítása, s négymillió forint a tartozása. Lévai Anikóval közös számlán több mint ötmillió forintos megtakarításuk van, s kevesebb pénz állt ugyan a házhoz a könyvkiadás révén, mint évekkel ezelőtt, de azért Orbánék nem állnak rosszul.

Kövér László egy fillér adóssággal sem rendelkezik, ellenben 13 millió forintot sikerült megtakarítania. Martonyi János külügyminiszter a 176 milliós vagyonával kifejezetten gazdag, Navracsics Tibor a kilencmilliós tartozásával kifejezetten szegény miniszternek számít, pedig feltüntette azt a havi (bruttó) 25 ezer forintot is, amit a Heti Választól rendszeresen kap.

Pintér Sándor az egyik legmódosabb magyar kormánytag, pedig igen szerény jövedelemmel (777.800 Ft) rendelkezik. A megtakarításai mégis számottevőek (857 millió Ft), amelyek a piacon értékesített cégeiből származnak. A forint-, a dollár és eurószámlái mellett 23 ingatlannal is rendelkezik, részvények és befektetési jegyek tulajdonosa. A vagyonnyilatkozat legszebb darabja a belügyminiszter Wartburg típusú gépkocsija.

Matolcsy György felesége igen jól gazdálkodik, mert a nemzetgazdasági miniszter egy fillér adósságot sem halmozott fel, ellenben 16 millió forintot sikerült megtakarítania. A Heti Válasz Navracsicsnak csak havi 25 ezret fizet, neki havi százezret! Szépen gyarapszik Balog Zoltán (20 milliós vagyon) és Lázár János (30 millió kötvényben, hatmillió részvényben, 8 millió készpénzben). Lázár gondol a jövőre is, hiszen vagyonnyilatkozatában feltüntetett egy nagy értékű kéziratot és azt a karosszéket, mely gróf Széchenyi Zsigmondé volt. Rogán Antalért viszont aggódnunk kell, mert szerény jövedelme (1,7 millió Ft/hó) s mindössze 3,4 milliós megtakarítása mellett 48 milliós adósságba verte magát. A tavalyi állampapírjairól az idén már nem tett említést. L. Simon László is hosszú Fidesz-uralomra rendezkedett be, erre lehet következtetni abból, hogy bátran és sokfelé tartozik (38 millió forint). A kultúra főura nyakig merült a Fejér megyei földbizniszbe - ennek itt nagyok a hagyományai - 24 földingatlan van a nevén Gárdonyban és máshol. Kósa Lajos debreceni polgármester nem tüntetett föl megtakarítást, ellenben 44 millióval tartozik. Meggyes Tamás esztergomi képviselő a 14,5 millió forint pénzintézeti tartozás mellett magánszemélyeknek is tartozik 4 és fél millióval. Kérdés, hogyan tud törleszteni, amikor a havi jövedelme önkormányzati képviselőként a 90 ezer forintot sem éri el (országgyűlési javadalmazását megkapja).

Budai Gyula két lova minden bizonnyal a vagyonnyilatkozatokról beszámoló cikkek sztárjai lesznek. A főelszámoltató államtitkár 2 és 1 millióért vásárolt ugyanis sportlovakat. Megtakarításait immár inkább euróban, mint forintban tartja. Az oktatási államtitkár Hoffmann Rózsa nem rendelkezik ingatlantulajdonnal, a Suzuki Swift nagy értékű ingóságként van föltüntetve nála.

A mezőgazdaság jól jövedelmez az ellenzéki politikusoknak is. Mesterházy Attila MSZP-pártelnök 5 milliós vagyona mellett kilenc ingatlan tulajdonosa, s találunk közte nádast, szántót is.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke 88 millió forint osztalékot vett ki az Altus Rt-ből, 64 millió forint adóssága van.

Vona Gábor befektetési jegyekben tartja pénzét, a vagyona az ötmillió forintot sem éri el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.