Vágó Gábor hátat fordít az LMP-nek

Vágó Gábor nem indul a 2014-es választásokon, és az LMP-ből is kilép. Az adócsalás-botrány felgöngyölítéséből még kiveszi a részét.

Nem indul a 2014-es választásokon, mert az LMP országos választmánya a hétvégén nem támogatta egyéni jelölését a kiskunhalasi körzetben – nyilatkozta Vágó Gábor a vs.hu-nak, és hozzátette: nem kerülhetett fel az országos lista első harminc helyére sem. – Bár a szombati ülésén a kongresszus kétharmada lehetővé tette az egyéni jelöltségemről való döntést, az országos választmány többsége mégis úgy döntött, nem támogatja indulásomat – mondta Vágó.

– A 13 tagú választmányból öten jelöltségem mellett álltak, köztük a két társelnök is, egy tag nemmel szavazott, hárman pedig tartózkodtak, egy szavazat érvénytelen volt. Két választmányi tag kivonult a szavazásról, egy pedig nem vett részt az ülésen, így nem kaptam meg a jelölésemhez szükséges 7 támogató szavazatot. Ez nekem igazán nem esett jól. Azt láttam, hogy ugyanaz a rövid távú önzés vezérli az LMP választmányának egyes tagjait, mint ami a teljes politikai osztályra is jellemző. Az Országgyűlés nevű székfoglaló játékban ma az egész politikai kaszt azzal van elfoglalva, hogy jó helyre rakja a valagát, és nem azzal, hogy az adófizetők érdekeit érvényesítse. Most pláne, hogy megfeleződtek a helyek.

A képviselő azt is elmondta, sokáig hezitált, belső csatározásokra pazarolta azt az energiát, amelyet a parlamentben kellett volna hasznosítania. A kongresszus legfőbb tanulsága számára az, hogy először újra kell építeni az LMP-t ahhoz, hogy valóban más legyen a politika. Máskülönben a következő négy év is eljárásjogi kérdésekbe bújtatott pitiáner küzdelmekkel fog eltelni.

– Nekem ebből egyszer s mindenkorra elegem lett, mert a kisstílű hatalmi harcok előhozzák a rossz embert a politikusból: először csak manipulálsz, aztán hazudozol is, majd azok ellen fordulsz, akikkel korábban együtt küzdöttél. Ez emberileg nem egy egyszerű játék.

A pártból is kilép, a mandátumát viszont nem adja vissza. Energiáit a következő három hónapban az adócsalás-botrány felgöngyölítésére fogja fordítani. – Bízom abban – jelentette ki a képviselő –, hogy valóban létrejön az a vizsgálóbizottság, amely az ügy részleteit hivatott kivizsgálni, ennek pedig csak úgy tudok részese lenni, ha a frakció tagja maradok. Szeretnék továbbra is a hazámért dolgozni, de csatateret váltok. Meggyőződésem, hogy a politikai osztály csak addig megy el, ameddig a nép engedi. Ahhoz, hogy a politikusokat kordában tartsuk, a társadalom mindenkori hatalommal szembeni ellenállóerejét növelni kell. Ehhez együttműködésen és bizalmon alapuló közösségi szerveződéseket kell kialakítani.

 

Vágó Gábor és Szél Bernadett
Vágó Gábor és Szél Bernadett szóvivő. Szél kaphatja a lemondott Kaufer Virág mandátumát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.