Vádol az ügyészség, kitart a fideszes

Az ügyészség vádat emelt vesztegetés miatt Veres Margit ellen. Balmazújváros korábbi jegyzője, jelenlegi polgármestere azonban ennek ellenére sem mond le. Szerinte csak az volt a cél, hogy negatív hírek szóljanak a városról.

– Felszólítjuk Balmazújváros fideszes polgármesterét, hogy mondjon le mandátumáról, hiszen a vádhatóság korrupció miatt vádat emelt ellene, s így elvesztette a választók bizalmát. A településen klasszikus, feudális fideszes lopás történt, emiatt időközi választást kell kiírni – közölte Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke pénteki debreceni sajtótájékoztatóján.

Veres arra hivatkozik, hogy nem volt döntési pozícióban
Veres arra hivatkozik, hogy nem volt döntési pozícióban
Konyhás István / Népszabadság

Az esemény apropóját az adta, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt Veres Margit polgármester, volt jegyző és egy vállalkozó ellen vesztegetés miatt. A vádirat szerint a volt jegyző jogtalan előnyért közreműködött abban, hogy a vállalkozó egy ingatlanberuházás kapcsán az önkormányzat büdzséjéből 180 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapjon.

Mivel Veres Margit akkor dolgozott jegyzőként Balmazújvárosban, amikor a települést Tiba István fideszes parlamenti képviselő, jelenleg Hajdú-Bihar megyei miniszteri fejlesztési biztos vezette, Szigetvári Viktor Tiba esetleges felelősségét is szóba hozta. Az Együtt elnöke közölte: föltehető, hogy a jegyző érdekközösségben, érdekszövetségben követte el a terhére rótt bűncselekményt Tibával, ezért szerinte a miniszteri biztos „akkor tenné a legnagyobb szolgálatot, ha feltáró jellegű vallomással” állna a nyilvánosság elé. Szigetvári kijelentette: a korrupcióellenes hálózatot elindító politikustársával, Juhász Péter Együtt-alelnökkel nyomon fogják követni a büntetőügy minden mozzanatát, mert szembe kell szegülni a fideszes lopásokkal a megfélemlített helyiek helyett is.

Megkerestük Veres Margit polgármestert, aki telefonbeszélgetésünk során furcsa módon úgy tett, mintha neki nem is volna semmi köze a vádemeléshez, azzal érvelt, hogy erről ő nem kapott hivatalos tájékoztatást. Amikor fölidéztük neki az ügyészség közleményét, akkor meg azzal védekezett, hogy abban nem is szerepel a neve. Végül eljuttatott szerkesztőségünkbe egy közleményt, amelyben ez olvasható: „2012 őszén a helyi férfi NB I-es kézilabdacsapat tulajdonosa megkereste a város polgármesterét, Tiba Istvánt, hogy épít egy kézilabdacsarnokot, amely azonban városi rendezvények lebonyolítására nem lesz alkalmas. Ha a város be tud szállni az építkezésbe, akkor megépülhet egy olyan rendezvénycsarnok, amelyre a városban élők évtizedek óta várnak. A polgármester kormányzati segítséget kért és kapott, így 180 millió forinttal a képviselő-testület 11 egyhangú igen szavazatával döntött a támogatásról. Ennek fejében ráadásul a város 15 éven keresztül évi 20 alkalommal (átlag 30-35 nap) ingyen, térítésmentesen használhatja a rendezvénycsarnokot városi rendezvényekre.”

Veres Margit a saját szerepéről ezt írja: „Az én feladatom jegyzőként a testületi előterjesztések előkészítése, törvényességének ellenőrzése és az ülések törvényes menetének ellenőrzése volt. Döntési pozícióban nem voltam, mint ahogy egyetlen jegyző sem dönthet önkormányzati ügyekben. Fentiek tükrében számomra és sokak számára egyértelmű, hogy egy politikai csatározás eszköze lettem, ahol a cél Tiba István és képviselőtársai által megvalósított városfejlesztés lejáratása volt. Ezt csak megerősítette bennem, amikor az ügyészségen tanúmeghallgatást kértünk, amellyel egyértelműen tisztázódott volna ártatlanságom, az ügyészség azzal utasította el, hogy majd bírósági szakban tisztázható. Ez bizonyítja, hogy egyetlen cél volt a vádemelés, és ezzel a negatív hírekhez kötni Balmazújvárost. Sajnálom, hogy politikán kívüliként, pusztán mert segítettem munkámmal Balmazújváros fejlődését, ilyen politikai játszmába kevertek”. Veres Margit nem mond le, mint közölte, folytatja polgármesteri munkáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.