Vádlottak padján Újfehértó volt fideszes polgármestere

Annak idején egy felháborodott asztalosmester faházba rejtett "időkapszulája" buktatta le Tóth András volt fideszes parlamenti képviselőt, egykori újfehértói polgármestert, aki hosszú-hosszú nyomozás után októberben bíróság elé áll.

A Nyíregyházi Törvényszék kitűzte a hivatali vesztegetéssel vádolt Tóth András volt újfehértói polgármester, egykori fideszes parlamenti képviselő büntetőügyének első tárgyalási napját.

Lapunk megkeresésére Nyakó Zsuzsanna sajtószóvivő közölte: a volt városvezetővel szemben a Nyíregyházi Törvényszék az ügy tárgyalását október 28-án kezdi, a folytatólagos határnap november 4-e. Hozzátette: a bíróság az első tárgyalási napon a vádlottakat hallgatja meg, a folytatólagos tárgyaláson pedig elkezdi a tanúk kihallgatását.

Nyakó Zsuzsanna ismertette: a Központi Nyomozó Főügyészség a vádlottat vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolja. Az ügynek van egy másodrendű vádlottja is egy vállalkozó személyében, akit hivatali vesztegetés bűntettével, illetve bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolnak. 

Mint korábban beszámoltunk róla: a vád szerint a volt polgármester a helyi temető rekonstruálására, valamint a futballpálya építésére kiírt közbeszerzési eljárást megelőzően abban állapodott meg egy kft. ügyvezetőjével, hogy amennyiben a családi házánál különböző munkálatokat, például faházépítést, térkövezést, kerítésfestést ingyenesen elvégez, az ő cége nyeri meg a pályázatot.

Az ügyészség szerint a megállapodásnak megfelelően a cég nyerte el a temető rekonstrukciójának kivitelezését, a polgármester az önkormányzat nevében 2008. július 7-én vállalkozási szerződést is kötött a céggel. A volt polgármester családi házánál 2008 őszén a kft. emberei elvégezték, illetve mások bevonásával elvégeztették a kért munkát, másfél millió forint értékben.

A munkába bevont asztalosmester nehezményezte a korrupciót, ezért egy faház gerendái közé egy nejlonzacskóba helyezve beépítette a Kelet-Magyarország című újság 2008. november 29-én megjelent számának részletét, valamint egy kézzel írt feljegyzést. A nyomozás során "az időkapszulát" a Központi Nyomozó Főügyészség a tanú vallomása alapján megtalálta, és miután kibontották a falból, bűnjelként lefoglalta.

Tóth András a gyanúsítás ellen nem élt panasszal, és vallomást tett. A kivitelező cég gyanúsítottként kihallgatott ügyvezetője a gyanúsításával szemben panaszt jelentett be, és megtagadta a vallomástételt.

Tóth András 2006-ban nyerte el a polgármesteri tisztséget a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón. 2007 októberében lépett ki a Fidesz frakciójából. Büntetőügyének pikantériája, hogy míg Tóth mára a vádlottak padjára került, egykori megyebéli ellenlábasa, Helmeczy László még mindig aktív politikus, holott a szabolcsi Fideszben korábban mindent megtettek érte, hogy egy fordított koreográfia érvényesüljön.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.