Vádemelési javaslat a veszprémi alpolgármester ellen

Több mint egyéves vizsgálat után a balatonfüredi rendőrkapitányság lezárta a Czaun János veszprémi alpolgármester autóhasználata ügyében indított nyomozást. A rendőrség egyrendbeli, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségének, valamint egyrendbeli, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés vétségének megalapozott gyanúja miatt vádemelést javasol az ügyészségnek a fideszes politikussal szemben.

Amint arról beszámoltunk, Czaun János alpolgármestersége első évében – 2006 őszétől 2007 őszéig – az általa aláírt menetlevelek tanúsága szerint több mint tízezer kilométert tett meg a szolgálati gépjárművével. A rendőrségi nyomozás azt állapította meg, hogy valójában hivatalos ügyekben az elszámolt kilométereknél kevesebbet vette igénybe az autót, így az általa felvett költségtérítés egy része nem illette volna meg.

Czaun János tudósítónk kérdésre közölte, a vádemelési javaslat szerint néhány ezer kilométerről és összesen 70 ezer forintról van szó. Az alpolgármester vitatja a rendőrségi aktákban szereplő tételeket, állítása szerint nem használta magáncélokra a hivatali autót, éppen ezért bízik abban, hogy az ügyészség nem emel ellene vádat.

– Hibát követtem el, hogy kezdő alpolgármesterként folytattam egy régi rossz gyakorlatot, azaz nem ellenőriztem folyamatosan azokat a menetleveleket, amelyeket az aláírásommal hitelesítettem, de valójában nem én, hanem a hivatali sofőrök töltöttek ki – állítja Czaun János. – Az eset kipattanása óta változtattunk a gyakorlaton, azóta nincs is probléma az elszámolásokkal.

Az alpolgármester kérdésünkre elmondta, az ügy csekély súlya miatt nem tulajdonít jelentőséget a vádemelési javaslatnak, éppen ezért nem tart attól, hogy az esetnek politikai következményei lennének.

Hartmann Ferenc, a veszprémi közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője tudósítónknak azt mondta: az alpolgármester tettének jogi megítélése az ügyészség és a bíróság feladata lesz, de az ő etikai felfogása szerint Czaun Jánosnak már most le kellene mondania a tisztségéről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.