Maffiavád Hunvald és Gál ellen

Különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalással, hűtlen kezeléssel, okirat-hamisítással, hivatali visszaéléssel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség Hunvald Györgyöt, a VII. kerület korábbi polgármesterét. Az ügyészség összesen 25 személlyel szemben nyújtotta be kedden 121 oldalas vádiratát a Fővárosi Bíróságnak.

Gál György, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottsága egykori elnöke és társai, köztük Hunvald György, a kerület korábbi polgármestere, Kardos Péter pénzügyi bizottsági elnök, Szabó Zoltán volt szocialista parlamenti képviselő és társaik ügyében kedden nyújtotta be a 46 ezer oldalnyi nyomozati irat alapján készített 121 oldalas vádiratát a Központi Nyomozó Főügyészség a Fővárosi Bíróságnak.

A főügyészség összesen 25 személyt vádol a VII. kerületi ingatlanügyekkel, fiktív tanácsadói szerződésekkel és más, törvénytelen juttatásokkal összefüggésben. Az ügy egyetlen „gyanúsítottja" a jelenleg ismeretlen helyen tartózkodó egykori ex-fideszes önkormányzati képviselő, Czibula Csaba ellen európai és nemzetközi elfogató parancsot adtak ki.

A vádirat szerint Gál György a gazdasági bizottság vezetőjeként ingatlanonként 20-30 millió forint kenőpénz fejében közreműködött abban, hogy az önkormányzat pályázat nélkül értékesített egyes ingatlanai „egy maghatározott vállalkozói csoport projektcégeihez kerüljenek". E projektcégek valódi tulajdonosait strómanok képviselték az önkormányzattal folytatott tárgyalásokon.

Gál és a vevők előre megállapodtak a vételárról, majd Hunvald György polgármester tudtával hamis értékbecsléseket készítettek, amelyekkel a képviselő-testületi tagok többségét a kérdéses ingatlanok piaci értékét illetően megtévesztették.

Később az így megszerzett ingatlanokat saját érdekkörükbe tartozó off-shore cégeken keresztül jelentős felárral továbbadták olyan tőkeerős befektetőknek, akik - a vádirat szerint - készek lettek volna az önkormányzatnak is megfizetni ugyanazt a vételárat. A vádiratban az áll, hogy a gyanúsítottak hét ingatlan értékesítésekor 603 millió forint kárt okoztak az önkormányzatnak, további három ingatlan eladásának megkísérlésekor 1,7 milliárd forint károkozást kíséreltek meg.

Fiktív tanácsadói szerződésekkel a gyanúsítottak tovább 281millió forint vagyoni hátrányt okoztak az erzsébetvárosi önkormányzatnak. Czibula Csaba 2006-tól hatályos szerződésére 10,2 millió forintot fizettek ki, volt feleségének 2007 februárjától 4,1 milliót. Hunvald külföldi barátja 2008 februárjától 12,7 millió forintot, Gál György hölgyismerőse 3,8, Kardos Péter barátja 1,3 millió forintot kapott - lényegében a semmiért.

Többen kaptak használatba - az ügyészség szerint jogosulatlanul - hivatali mobiltelefonokat. Ezek használatával Szabó Zoltán volt országgyűlési képviselő 6,3 millió, Gál György barátnője és felesége 281 ezer forint vagyoni hátrányt okoztak a VII. kerületnek.

Az ügyészség Szabó Zoltán terhére rótta mindemellett, hogy bizonyíthatóan két alkalommal - egyszer a jegyző segítségével - felszólította a kerületi közterület-felügyelet igazgatóját, távolíttassa el a szabálytalanul parkoló autójára felszerelt kerékbilincset.

Hunvald György bilincsben
Hunvald György bilincsben - fővárosi mandátumáról már lemondott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.