Vádemelés a volt főiskolai rektor ellen

Nagyobb kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség a debreceni tanítóképző főiskola volt rektora ellen.

A debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola volt rektora ellen indult büntetőügyben a Debreceni Járási Ügyészség - egyetértve a Debreceni Rendőrkapitányság vádjavaslatával - három személy ellen vádat emelt a Debreceni Járásbíróságon - tájékoztatta lapunkat a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség. A bírósági felelősségre vonást nagyobb kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt kezdeményezte a járási ügyészség.

Az ügynek három vádlottja van: az elsőrendű vádlott információink szerint Völgyesi Zoltán, a másodrendű vádlott a Debreceni Egyetem egyik történésze, aki külsős szerződés alapján dolgozott a tanítóképzőben, míg a harmadrendű vádlott Völgyesi egyik volt közeli munkatársa, aki adminsztrációs teendőket látott el.

Az ügy előzménye: a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség felügyeletével folytatott rendőrségi nyomozás egy névtelen feljelentés alapján indult 2011-ben. A gyanú szerint Völgyesi Zoltán – akkor még nem rektorként, hanem a főiskola kommunikáció- és médiatudományi intézetének vezetőjeként – megemelt óradíjas szerződést kötött egy külsős egyetemi oktató betéti társaságával. Az oktatást azonban nem a külsős tanár végezte, hanem Völgyesi Zoltán, míg a betéti társaság közbeiktatására azért volt szükség, hogy a volt vezető a számára meghatározott óraszámon felül is tarthasson órákat, s vehessen föl értük pénzt.

Az üggyel kapcsolatban a főügyészség azt a tájékoztatást adta, hogy a 2006-ban hatályba lépő új felsőoktatási törvény alapján a főiskola intézményei számára új akkreditációt kellett összeállítani, amelynek keretében a megfelelő szakmai színvonal biztosítása érdekében több külső óraadóval kötöttek megbízási szerződést oktatási tevékenység végzésére. Így került sor a főiskola és a másodrendű vádlott között 2007-től 2010-ig megbízási szerződések megkötésére.  Ezen megbízási szerződések alapján vállalt óraadói kötelezettségét azonban a másodrendű vádlott nem teljesítette, a szemináriumok megtartását és a vizsgáztatást helyette az elsőrendű vádlott végezte. A megtartott órák igazolásaképpen az elkövetők úgynevezett haladási naplókat állítottak ki. A valótlan tartalmú teljesítésigazolások ellenjegyzése után a másodrendű vádlott az oktatási és vizsgáztatási tevékenységért számlát állított ki, amelyek alapján a harmadrendű vádlott elkészítette a kifizetési engedélyeket. Az azokon feltüntetett összegeket utalványozták és kifizették a főiskola pénztárából az elsőrendű vádlott számára.

A főügyészség szerint ezen túlmenően elsőrendű vádlott a főiskola megbízott rektoraként 2010. szeptember 1. napján, valamint 2011. január 1. napján megbízóként szerződést írt alá a másodrendű vádlottal, amelynek keretében őt szakmai tanácsadói munkával bízta meg. A tanácsadói díjat utalványozta, mint rektor és azt a főiskola ki is fizette, annak ellenére, hogy a valóságban a szerződések mögött tényleges teljesítés nem állt. 

Az elkövetők fenti cselekményeikkel a főiskola fenntartójának, a Tiszántúli Református Egyházkerületnek több mint 2,5 millió forint kárt okoztak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.