Vádemelés a postaszékház eladása ügyében

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség hat emberrel szemben pénteken a Fővárosi Törvényszéken - közölte a főügyészhelyettes.

Szoboszlai-Szász Richárd a vádirat lényegét ismertetve közleményben azt írta: a Magyar Posta Zrt. igazgatósága, felügyelőbizottsága, valamint a tulajdonos Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt. igazgatósága 2006-2007-ben tárgyalta a társaság fővárosi székházának ügyét.

A posta részéről K. Bálint, K. Péter és Sz. Pál, valamint a vagyonkezelő részéről V. Zsuzsanna, K. Zoltán és S. István az előterjesztésekben olyan költség- és bevételkimutatást tüntettek fel, amelyben oda nem tartozó vagy nem reális költségeket, díjat is szerepeltettek. Emellett nem tértek ki a cég vagyonvesztésére azért, hogy - más kivitelezhető és gazdaságosabb lehetőség helyett - az új székház bérlése tűnjön a leggazdaságosabb megoldásnak.

A vádlottak ezzel megszegték a munkakörükkel járó vagyonkezelői kötelezettségeiket - szögezte le az ügyészség.

A vádlottak cselekménye eredményeként a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának és felügyelőbizottságának, valamint az ÁPV Zrt. igazgatóságának tagjai a székházbérlés mellett döntöttek, illetve e döntést támogatták.

Ezzel a vádlottak az ügyészség álláspontja szerint a Magyar Postának 10 éves viszonylatban több milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak.

A vád szerinti bűncselekményért a törvény szerint öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Az ügyben Balsai István fideszes országgyűlési képviselő feljelentése nyomán indult nyomozás 2010 elején. A képviselő egyrészt a Magyar Posta egykori, Krisztina körúti székházának értékesítése miatt tett feljelentést, másrészt a posta új, XIII. kerületi Dunavirág utcai székházának bérletével kapcsolatban, hűtlen kezelés gyanúja miatt. A Krisztina körúti "Postapalota" eladása kapcsán tett fideszes nyilatkozatra a Wallis cégcsoporthoz tartozó vevő, a Wing Zrt. akkor közleményben tudatta: közel másfél milliárd forint nyereséggel adta el a Magyar Posta a Krisztina körúti székházát.

Az MTI Hírcentrum február 7-én számolt be arról, hogy hat ember, köztük Szabó Pál volt vezérigazgató, helyettese és a korábbi beruházási igazgató ellen javasol vádemelést a postaszékház eladása és az új irodaház bérleti szerződése miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.