Vádemelés a kuruc.info főszerkesztője ellen

M. Balázst rágalmazással és személyes adattal való visszaéléssel vádolják, amiért a 2006. októberében több bíró és ügyész fotóját, telefonszámát és címét hozta nyilvánosságra a szélsőséges honlapon.

A Budapesti II. és III. kerületi Ügyészség vádat emelt M. Balázs ellen személyes adattal visszaélés vétsége és nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás vétsége miatt – tudatta lapunkkal a Fővárosi Főügyészség sajtóirodája.

M. Balázs vádlott, mint a kuruc.info weboldal főszerkesztője a 2006. szeptember 18. napján kezdődő budapesti eseményekkel kapcsolatban a weboldalon először 2006. október 7. és 16. napja közötti időben több alkalommal frissített formában „A forradalmárokat börtönbe juttató bírák, ügyészek neve, képe, telefonszáma” címmel cikket jelentetett meg.

A vádlott ezen írásokban több bíróról és ügyészről azt állította, hogy eljárásuk során megsértették a büntető törvények előírásait, és e körben bűncselekményeket valósítottak meg, és tényként állította vonatkozásukban az ítélkezés tisztaságának megsértését.

A cikkben egyebek mellett „törvénytelen ítéleteket” említett, „politikai fogolykínzásokat előmozdító, kommunista,” „jogtipró talárosokat”, a „tüntetőket törvénytelen, ávós időket idéző ítéletekkel sújtó” bírákról és ügyészekről beszélt.

A közölt írások mellett több bíró és ügyész fényképe, neve, lakcíme és telefonszáma is feltüntetésre került, az érintettek hozzájárulása nélkül. A személyes adatokat tartalmazó írások megjelenése után több bíró kapott szidalmazó, vagy fenyegető tartalmú telefonhívásokat, illetve levelet.

A magát korlátlanul magyarként, egyfajta ellenállási mozgalomként aposztrofáló – egyébiránt fennálása óta kizárólag amerikai vagy német szervereken működtetett – Kuruc.info a hazai szélsőjobb vezető hírportálja, titkosszolgálati források szerint számos esetben a szélsőségesek erőszakba torkolló megmozdulásainak egyik szervező orgánuma.

A kisebb megszakításokkal 2005 óta létező portál a sikertelen 2004. december 5-ei népszavazás előtt létrehozott kettosallampolgarsag.hu utódaként jött létre, eredetileg Kuruc.hu-ként. Alig kéthónapos működés után azonban a szerkesztőség és a domainnév-tulajdonos közti jogvita miatt a Kuruc.hu elhallgatott. A domainnév tulajdonosa Magyar Hírforrás Alapítvány a mindössze néhány hetes hírszolgáltatás után úgy értékelte, a Kuruc.hu hangneme árt a radikális jobboldalnak.

A döntően szerzői álnevek fedésében dolgozó újságírók alkotta szerkesztőség egy amerikai szerveren 2006. február elsején „indította újra” a hírszolgáltatást, immár a ma ismert Kuruc.info néven. Szélsőséges, antiszemita, cigényellenes és gyakorta gyűlöletre, erőszakra buzdító, kirekesztő írásai maitt a hatóságok többször is kísérletet tettek az elhallgattatására, de ez csak egyszer, és rövid időre sikerült: júliusban hat napra elnémult a portál, miután a texasi szolgáltató – szerződésszegésre hivatkozva – lekapcsolta a portál szerverét. A szerkesztőség (amelynek vezetőit a szintén a szélsőjobbhoz tartozóként ismert Polgár Tamás nevezte meg saját honlapján – egy másik amerikai szerveren azóta is háborítatlanul ontja híreit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.