Vádemelés a korrupt közterület-felügyelők ellen

A Budapesti Nyomozó Ügyészség vádat emelt F. Kálmán, a Terézvárosi Közterület-felügyelet volt vezetője és további hét társa ellen vezető beosztású hivatalos személy által hivatali helyzetével visszaélve, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és hivatali visszaélés bűntette miatt.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Skoda Gabriella arról tájékoztatta lapunkat, hogy a vádirat lényege szerint a VI. kerületben 2001-től kezdve, évente rendszeresen újra kötött szerződés alapján a közterület-felügyelők a kerékbilincsek fel- és leszereléséhez a Centrum Parkoló Kft. szolgáltatását vették igénybe. A cég ezért a tevékenységért bilincselésenként meghatározott összegű (14400-15000 forint) szolgáltatási díjat kapott. Így a Centrum Parkoló Kft. érdekelt volt abban, hogy a közterület-felügyelők minél több autóra tegyenek kerékbilincset.

Mint arról annak idején a Népszabadság is beszámolt, F. Kálmán vádlott 2008. május és 2009. augusztus közötti időszakban - a Centrum Kft. vezetésével kötött megállapodás alapján - minden hónap elején az előző havi bilincselések számától függően különböző összegű, úgynevezett ösztönzési pénzt fogadott el, összesen mintegy 4,5 millió forintot. A vádlott az átvett pénzből minden hónapban juttatott a beosztott közterület-felügyelőinek is (a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottaknak), ezzel is ösztönözve őket arra, hogy több kerékbilincset helyezzenek el.

F. Kálmán vádlott hivatali helyzetével visszaélve, jogtalan előny biztosítása érdekében a fenti időszakban 14 esetben intézkedett arról, hogy beosztottjai - részben N. Zoltán hatod-, H. Csaba heted- és S. Csilla nyolcadrendű vádlott közreműködésével - bizonyos gépjárművekről a már felszerelt kerékbilincset szereljék le, és az eljárást szüntessék meg.

F. Kálmán vádlott lakhelyelhagyási tilalom alatt áll, a többi vádlott szabadlábon védekezik. A büntetőper a Fővárosi Bíróságon zajlik majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.