Vádemelés a bombagyáros olimpikon ellen

A tavaly október 23-i összetüzések során figyeltek föl a rendőrök egy autóra, amelyből robbanószerkezetek kerültek elő. A nyomozás odáig jutott, hogy vádat emelnek T. Krisztián cselgáncsozó, a sydney olimpiai csapat tagja ellen.

Vádemelést javasol a rendőrség annak a férfinak az ügyében, akinek a kocsijában tavaly október 23-án a Nyugati térnél három, időzítővel ellátott gyújtóbombát és csőbombákat találtak - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda. A rendőrség közleménye emlékeztetett rá: tavaly október 23-án a Teréz körúton a rendőrség ellenőrzött egy személygépkocsit, amelyet egy budapesti férfi vezetett.

Az autó csomagtarjából - egyéb pirotechnikai eszközök mellett - három darab műanyag flakon került elő. Ezekben az elsődleges szakértői vélemény szerint ismeretlen összetételű üzemanyagot tartalmaztak. Mindegyik távirányítással működtethető elektronikus gyújtószerkezettel volt ellátva, amelyek töltete pirotechnikai anyagok keveréke és égésfokozó anyag volt. Ugyanezt a töltetet tartalmazta a csomagtartóból előkerült további kilenc csőbomba is.

A férfit a rendőrök előállították. Azt vallotta a rendőröknek, hogy a szerkezeteket ő maga készítette, a hozzájuk szükséges eszközöket maga szerezte be, a tervrajzokat az internetről töltötte le, és ezeken kisebb-nagyobb változtatásokat hajtott végre, így készítette el a bombákat. A repeszhatás növelése érdekében a szerkezetek némelyikét csapágygolyókkal is megtöltötte, a köpenyüket pedig befűrészelte.

A férfi arról is vallott a rendőröknek, hogy tervei szerint akkor használta volna fel az eszközöket, ha a rendőrök és a demonstrálók között összetűzés alakul ki. A férfi a rendőrökkel szemben alkalmazta volna a robbanóanyagokat. A beismerő vallomást alátámasztották a házkutatás során és az eljárás további szakaszában beszerzett bizonyítékok.Robbanóanyaggal, robbanószerrel visszaélés alapos gyanúja miatt indult eljárás.

„Az elkészült szakértői vélemény egyebek mellett megállapítja, hogy a csőbombák a robbanás középpontjától számított három méteren belül halálos és közel százméteres körzetben pedig súlyos és könnyű sérülést okozhatott volna" - közölte a nyomozóhatóság. A június 11-i iratismertetést követően az ügyet vádemelési javaslattal küldték meg a Fővárosi Főügyészségnek.

A férfi előzetes letartóztatásba helyezésekor a Blikk azt írta, információi szerint a férfi T. Krisztián, aki korábban válogatott cselgáncsozó volt, magyar bajnokként Magyarországot képviselte a sydneyi olimpián.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.