Hosszú fegyházbüntetést kért az ügyész Zuschlagra

Fenntartotta a vádhatóság, hogy Zuschlag János és hét társa társa bűnszervezetet hozott létre az állami pénzek üzletszerű csalással való megszerzésére. Ennek a súlyosbító körülménynek az értelmében a kiskunhalasi politikusra öt és húsz év közötti fegyháznak a felső harmadába eső büntetési tétel kiszabását kérte kedden az ügyész vádbeszédében.

A bűnszervezet további tagjaira - a feltáró vallomást tett személyi titkár kivételével - kettő és tizennégy év közötti fegyháznak a felső harmadába eső büntetés kiszabását indítványozta. A per többi nyolc, csalással, bűnpártolással és okirathamisítással vádolt tagjaira felfüggesztett börtönt, valamint pénzbüntetés kiszabását kérte a bíróságtól. Ítélet márciusban várható a csaknem másfél éve zajló perben.

- A Magyar Köztársaságban törvény előtti egyenlősége van, minden állampolgárt azonos jogok illetnek meg és azonos kötelezettségek terhelnek. Ez érvényes a közhatalmi funkciót betöltő személyekre is, és ha ezek a személyek közhatalmukkal mégis visszaélnek, bűncselekményt követnek el, ezért ugyanúgy felelniük kell a törvény előtt, mint bármely állampolgárnak - kezdte perbeszédét kedden reggel Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon dr. Németh Zsolt pervezető ügyész. Kihangsúlyozta: az eljárásban felszínre került vádlotti magatartás-minta törvénytelen, ezért azt a büntetőjog eszközeivel meg kell bélyegezni. Végül, de nem utolsósorban: az igazságszolgáltatás szerveit és munkatársait jogszerű tevékenységük gyakorlása során, vagy e miatt senki részéről nem érheti presszió - tette hozzá.

A vád a csaknem másfél éve zajló perben lényegében nem változott. Németh Zsolt továbbra is fenntartotta: Zuschlag János, a 90-es évek második felétől tudatosan egy civil szervezetekből álló hálózatot alakított ki. A szervezetek élére később az általa megbízhatónak tartott és vele együttműködő személyeket nevezte ki, akik tisztában voltak azzal, hogy nem a működés, hanem a pályázatokon való részvétel a feladatuk.

- Nem voltak közgyűlések, nem voltak valós beszámolók, minden csak papíron létezett! - hangsúlyozta az ügyész. A pályázatok kiírása során kialakult gyakorlattá vált a névhamisítás, vagyis a szervezeti elnökök nevében írt alá Zuschlag, illetve közvetlen munkatársai. Így zajlott a bankszámlák kezelése is, amelyeket szintén hamis elnöki felhatalmazással használtak, valamint hasonló szervezettséggel zajlott a pályázati elszámolásokhoz szükséges fiktív számlák gyártása.

A vádbeszédben többször is elhangzott: az elnyert állami támogatásokat minden esetben a pályázatban meghatározott céltól eltérően használták fel, az elszámolási kötelezettségüknek hamis tartalmú beszámolókkal és hamis számlákkal tettek eleget. Az így megszerzett, összesen mintegy hetvenötmillió forint pályázati pénzt az Ifjú Szocialisták Mozgalmának, valamint a Fiatal Baloldal rendezvényeinek a finanszírozására, országgyűlési választási kampányra, a pályázatban közreműködők javadalmazására, valamint magáncélokra használták fel.

Német Zsolt szerint Lados Istvánnak - Zuschlag ex országgyűlési titkárságvezetője, a per másodrendű vádlottja - a feltáró vallomása jól szemlélteti a szervezet működését, amelyet Zuschlag irányított, a többiek pedig arcot adtak a célnak, vagyis a külvilág felé megjelenítették a lényegében nem működő civil szervezeteket. Az ügyész Lados húsz napig tartó vallomásának hitelességével kapcsolatban azzal érvelt: Lados vádalkut akart kötni az ügyészséggel, a beismerésével mentesülni szeretett volna a büntetőeljárás alól, de miután közölték vele, hogy erre az esetében nincs lehetőség, vallomását továbbra is fenntartotta.

Ladossal végül mégis kegyes volt az ügyészség, mert együttműködésére tekintettel személyére Német Zsolt az enyhítő szakaszok alkalmazását kérte a bíróságtól, ami esetében annyit tesz, hogy az öt évtől induló fegyházbüntetésében akár ez alá is mehet a bíróság, illetve ezen belül enyhébb, börtön fokozatú büntetést is kiszabhat. A volt kiskunhalasi szocialista honatyára, Zuschlag Jánosra viszont az öt és húsz év közé eső büntetési tétel felső harmadában kérte a fegyházbüntetés kiszabását. A bűnszervezet további tagjaira - Katus Ferenc, az MSZP volt Bács-megyei frakciótagja, Őri András, zalaegerszegi ifjú szocialista, Krausz Csaba, volt újbudai szocialista képviselő, Marsovszky Balázs, a Fiatal Baloldal volt fővárosi elnöke, Kullai Tamás, volt kecskeméti szocialista képviselő, Prácser László, az NCA kollégiumi tagja - kettő és tizennégy év közötti büntetési tételnek a felső harmadába eső fegyházbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságtól. A per további nyolc, csalással, bűnpártolással, okirathamisítással vádlott tagjaira felfüggesztett börtönbüntetés, illetve pénzbüntetés kiszabását kérte.

Jövő héttől a vádbeszédek következnek, márciusban pedig ítélet várható a csaknem másfél éve zajló perben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.