Vádat emelhetnek a volt MSZP-s polgármester ellen

Hűtlen kezelés miatt hamarosan vádat emelhetnek Verók István egykori terézvárosi szocialista polgármester és társai ellen: a Magyar Nemzet információi szerint nemrég lezárult a nyomozás, a készülő vádemelési javaslatban pedig az szerepel, hogy a gyanúsítottak különböző ingatlanügyletekkel összesen 2,3 milliárd forintos vagyoni hátrányt okoztak a kerületnek.

Lezárult az iratismertetés a hűtlen kezeléssel gyanúsított Verók István, Terézváros volt MSZP-s polgármestere és húsz társa ingatlanügyében a BRFK-n – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint a rendőrség napokon belül megküldi a Fővárosi Főügyészségnek a vádemelési javaslatot a Verók-ügyben. A volt szocialista polgármestert, Terézváros korábbi balliberális és független képviselőit, közöttük Fürst György MSZP-s és Rabin László SZDSZ-es korábbi alpolgármestereket különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítják. A BRFK gazdaságvédelmi főosztálya 88 kötetből, csaknem 9000 oldalból álló nyomozati iratban foglalta össze a büntetőeljárás bizonyítékait.

Eszerint a gyanúsítottak 2002 és 2006 között 2,3 milliárd forintos vagyoni hátrányt okoztak az Andrássy út 3. szám alatti épület és csaknem kéthektárnyi tetőtér eladásával, illetve az Andrássy út 8., 52. szám alatti paloták elcserélésével. Előbbi ügyében polgári peres eljárásban a Fővárosi Törvényszék már nem jogerősen kimondta: százmilliós nagyságrenddel csorbította az önkormányzat érdekét a műemléki ingatlan pályáztatás nélküli, jogsértő eladása.

A nyomozók szerint ennél az ügyletnél pontosan 573 millió forintos kár érte az önkormányzatot. A másik két palotát egyszerűen „elcserélte” az akkori kormánypárti többség három Lendvay utcai lakásért, egy II. kerületi, Tárogató úti villáért, plusz 56 millió forintért. Az adatok szerint ezzel 962 millió forintos, míg a Terézváros-szerte több mint 19 ezer négyzetméternyi tetőtér értékesítésével 788 millió forintos vagyoni hátrány keletkezett.

Gila Pál ügyvéd, Terézváros jogi képviselője a Magyar Nemzetnek jelezte: benyújtják polgári jogi igényüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.