Vádat emelhetnek a keszthelyi Jobbik volt elnöke ellen

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányág vádemelési javaslattal zárta a nyomozást abban a több mint harmincmillió forintos kárt okozó hitelcsalási ügyben, aminek egyik gyanúsítottja a Jobbik keszthelyi szervezetének volt vezetője.

A nyomozás adatai szerint egy türjei férfi 2007 novembere és 2009 januárja között Zalaszentgrót térségében több lakóházat vásárolt egyenként 1,5 és 3 millió forint közötti áron, majd ezeket színlelt szerződésekkel eladta ismerőseinek, hajléktalanoknak, de már az eredeti ár többszöröséért. A „vevők” valótlan tartalmú, a házakat jelentősen felülértékelt értékbecslés alapján vásárolták meg az ingatlanokat, és igényeltek hitelt.

Úgy tudjuk, hogy a vásárlók – főként nyugdíjasok és munkanélküliek – valójában hitelképtelenek voltak, s a kölcsönbírálathoz benyújtott dokumentumokban sem a valós anyagi helyzetük szerepelt. Információink szerint akadt közöttük olyan, aki például 180 ezer forintos havi jövedelemről mutatott be igazolást, miközben szociális segélyből élt.

A hitelkérelmekhez csatolt, valótlan tartalmú értékbecsléseket a bankkal szerződéses kapcsolatban álló cég ügyvezetője, S.Szilárd – a Jobbik keszthelyi szervezetének akkori, mára a posztról távozott elnöke – készítette. A hiteligényléssel kapcsolatos teljes körű ügyintézést is S. Szilárd cége intézte. (Mint azt Staudt Gábortól, a Jobbik Etikai és Fegyelmi Bizottságának elnökétől megtudtuk, S. Szilárdot tavaly kizárták a pártból. S. Szilárd ugyanakkor ma is tagja a keszthelyi önkormányzat városfejlesztési bizottságának.)

A rendőrség tájékoztatása szerint a benyújtott hitelkérelmek és valótlan tartalmú értékbecslések alapján a türjei férfi vevői és társai hat ingatlanhoz összesen 47,3 forint hitelt igényeltek, s ebből 31,3 milliót meg is kaptak.

Az ingatlanok adásvételi szerződéseit minden esetben egy keszthelyi ügyvéd, S. Szilárd édesanyja, Sz. Irén készítette és jegyezte ellen. A szerződésekben a rendőrség szerint valótlanul szerepelt, hogy a vevők vételárelőleget fizettek. A szerződésekben azt is kikötötték, hogy a bank a hitel összegét az ügyvéd bankszámlájára utalja. Így tudták ugyanis biztosítani azt, hogy az átutalt hitelből az ügyvéd és az értékbecslő különböző összegekben részesüljenek.

A rendőrség szerint megalapozott a gyanúja annak is, hogy S. Szilárd több szabad felhasználású hitel igényléséhez is készített valótlan tartalmú értékbecslést. Ezek alapján pedig több magánszemélynek folyósított hitelt egy bank ingatlanfedezet mellett, összesen 25,5 millió forint összegben, holott a kölcsönt igénylők valótlan tartalmú hitelkérelmi dokumentumokat csatoltak be.

Zárolták a vagyonukat

A rendőrség közleményéből kiderült az is: a nyomozás során huszonhárom személyt hallgattak ki gyanúsítottként csalás és magánokirat-hamisítás bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Az okozott kár megtérülése érdekében az eljárás során zárolták a gyanúsítottak vagyontárgyait. A nyomozást a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság lezárta, és az iratokat vádemelési javaslattal megküldte az ügyészségnek.

Várják a tárgyalást

A bűnsegédlettel gyanúsított, a múlt ősz óta szabadlábon lévő S. Szilárd jogi képviselője, Patócs Ilona szerint ügyfele és édesanyja jóhiszeműen jártak el a vitatott ügyekben, nem részesültek semmiféle jogtalan anyagi előnyben, ártatlanságukat pedig bizonyítani tudják a bíróság előtt. Mint fogalmazott, az ügyben készült értékbecslések és szerződések pontosak, jogszerűek voltak, ráadásul az ingatlaneladások haszonélvezői nem ügyfelei voltak, hanem az a férfi, aki a házakat értékesítette. Patócs Ilona fontosnak tartotta megemlíteni, hogy sok szempontból elfogadhatatlannak találják a rendőrség eljárását. Mint mondta, ügyfele évente több száz értékbecslést készített korábban, a rendőrség mégis csak néhány esetben kifogásolta a szakértői véleményeket. Ezen felül különösnek tartja, hogy ügyfelét előzetes letartóztatásba helyezték, noha a kezdetektől segítette az eljárást, s minden dokumentumot a nyomozók rendelkezésére bocsátott. Ráadásul éppen az országgyűlési választások idején „vitték el bilincsbe verve”, így az időzítés miatt az ügyvéd szerint akár „politika színezete” is lehet az ügynek. Patócs Ilona leszögezte: várják a tárgyalást, hogy mielőbb bizonyíthassák, ügyfele nem követett el törvénysértést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.