Rálőttek Gyöngyöspata jobbikos polgármesterére

Rálőttek Juhász Oszkárra, Gyöngyöspata jobbikos polgármesterére hétfőn este az önkormányzat ülése után a polgármesteri hivatal udvarán – erről maga a sértett tett bejelentést a rendőrségen, miután a lövedékek nem találták el, így nem sérült meg. A rendőrség vizsgálja az eset körülményeit. A megyei kormánymegbízott arra kérte a polgármestert, hogy a történtekre hivatkozva ne hívja a faluba a Új Magyar Gárdát.

Juhász Oszkár, Gyöngyöspata nemrég megválasztott jobbikos polgármestere azt állítja: hétfőn este 11 óra körül a testületi ülés után a polgármesteri hivatal udvarán ismeretlenek rálőttek, de sikerült sérülés nélkül megúsznia a támadást – adta hírül az atv.hu.

Az atv.hu gyöngyöspatai forrásának Juhász azt mondta, hogy az önkormányzati ülést követően este 11 óra után indult haza, bezárta az önkormányzat hátsó kijáratát, amikor valaki egy autó mögül két lövést adott le rá. A lövedékek vizsgálata még tart, de a helyszíni szemle alapján megállapították, hogy a golyók vadászfegyverből származnak. Állítólag csak Juhász lélekjelenlétének volt köszönhető, hogy a megfelelő pillanatban bukott le, elkerülve így a halálos lövést.

Juhász elmondta, fogalma sincs, ki állhat a támadás mögött, személyes ellensége, haragosa nincs, legalábbis nem olyan komoly, hogy halálos támadásnak tegye ki.

Miskolci tudósítónk kérdésére Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: hétfőn 23 óra 30 perckor Juhász Oszkár tett bejelentést az őt ért támadásról, ezt követően a rendőrség azonnal kiszállt Gyöngyöspatára, és megkezdte a helyszínelést. Soltész Bálint egyelőre nem árult el részleteket az ügyről, csupán annyit mondott, jelenleg is vizsgálják az eset körülményeit.

Horváth László fideszes országgyűlési képviselő, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, rendkívül határozott, gyors és eredményes felderítést várnak a rendőrségtől. Hozzátette ugyanakkor: kérik a Heves megyei település polgármesterét, a történtek ne adjanak ürügyet arra, hogy a hétvégén megjelenjen Gyöngyöspatán az Új Magyar Gárda. Ezt azért tartotta fontosnak nyomatékosítani, mert információik szerint ennek szervezése már múlt héten megkezdődött, és a polgármester ingyen biztosít teret a gárda megjelenésére. "Nem lenne jó, ha az egyébként indokolatlan megjelenésre ez a lövöldözés teremtene ürügyet" - mondta Horváth László.

A kormánypárti politikus szerint semmi sem indokolja, hogy megjelenjen Gyöngyöspatán az Új Magyar Gárda, hiszen - mint mondta - mind a közbiztonság, mind a foglalkoztatás lényegesen javult az elmúlt időszakban. Kérdésre válaszolva azt mondta, a gárdisták megjelenése újra indulatokat generálna, és olyan erőket "aktivizálna", amelyek fellépésével csak a balhéról szóló "adok-kapok" indulna el.

Az MSZP megdöbbenve értesült Juhász Oszkár gyöngyöspatai polgármester bejelentéséről, hogy ismeretlenek rálőttek, és azt sürgeti, a rendőrség mielőbb járjon az ügy végére. A szocialista párt közleményében azt írta: az erőszak semmilyen probléma megoldására nem lehet megoldás, s a szocialisták minden erőszakos cselekményt elítélnek. Az MSZP elvárja, hogy a rendőrség tájékoztatást adjon és a lehető legrövidebb úton az ügy végére járjon. "Reméljük, hogy Gyöngyöspata helyzete békésen rendeződik, a demokratikus kereteken belül" - tették hozzá.

A Jobbikot nem lehet megfélemlíteni, "nem olyanok vagyunk, akiket néhány puskagolyóval meg lehetne állítani" - jelentette ki Sneider Tamás, az ellenzéki párt alelnöke és Heves megyei elnöke a távirati irodának az esettel kapcsolatban. Sneider szerint az nem tetszik "bizonyos köröknek", hogy amióta Gyöngyöspatán jobbikos politikus vezeti a települést, jelentősen javultak a bűnüldözési mutatók és "ezek a körök" azt akarják megakadályozni, hogy rend legyen Magyarországon.

Sneider Tamás ugyanakkor leszögezte: a Jobbik nem tud arról, hogy az Új Magyar Gárda megmozdulásokat szervezne Gyöngyöspatára. "Egy ilyen esemény kapcsán felesleges erődemonstrációt mutatnunk, itt most nem tömeges terrorizálásról van szó, (...) nem látom értelmét, hogy bármilyen csoport felvonuljon a településre" - fogalmazott a Jobbik alelnöke. Sneider felszólította az LMP-t, hogy szólaljon meg az ügyben, mert szerintük az ellenzéki párt és támogatói "folyamatosan hecc-kampányt folytattak például Gyöngyöspatán azzal kapcsolatban, hogy ki terrorizálja a cigány lakosságot, miközben ennek pont az ellenkezője volt az igaz" és a Jobbik szerint ez a hecc-kampány is nagyban hozzájárult a most történtekhez.

Vágó Gábor, az LMP politikusa sajnálatosnak tartja, hogy Magyarországon bárkit is megtámadhatnak, de a párt szóvivője szerint a konfliktus szításával kapcsolatos felelősség nem az LMP-t terheli. Hozzátette: felesleges "tovább rugózni" a témán. A szóvivő azt mondta, nem értik, hogy amikor a szegénység és a társadalmi kirekesztettség folyamatosan nő, akkor a Jobbiknak miért az LMP-ben kell "ellenséget találni". A politikus véleménye szerint a Kelet-Magyarországon folyamatosan növekvő feszültségeknek "a kormány igazságtalan társadalmi és gazdaságpolitikája" az oka.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.