Vadai kérdezett, Polt nem válaszolt

Érintett-e a CBA a Horváth András volt adóhivatali dolgozó által kirobbantott állítólagos áfacsalási ügyben – egyebek mellett ezt kérdezte a legfőbb ügyésztől a DK-s Vadai Ágnes, túl sokat azonban nem tudott meg.

A Demokratikus Koalíció politikusa Роlt Péterhez „A jogszabályok lábbal tiprása?” címmel intézett kérdést. A független képviselő – aki tévedésből leminiszterezte a legfőbb ügyészt – választ követelt arra, hogy az állítólag elcsalt áfa-milliárdok ügyében miért a botrányt kirobbantó Horváth Andrásnál tartott házkutatás volt eddig az egyetlen operatív lépés – írja a Hír24.

Vadai Ágnes választ várt arra: kiknek az adataival élt vissza а NAV szerint Horváth András? Mely hatóság mely szerve rendelte el а Horváth András elleni nyomozást, а házkutatást, а zöld dosszié lefoglalását és mi alapozta meg а gyanút?

Szerepel-e а zöld dossziéban Orbán Viktor vagy az ő, illetve családja tulajdonában, érdekeltségében álló cégek bármelyike? – folytatja a kérdéseket Vadai. Szerepel-e benne bármelyik fideszes vagy Fidesz-közeli cég? Szerepel-e benne bármelyik, közvetlenül vagy közvetve Simicskа Lajоs vagy Nyerges Zsolt tulajdonában, érdekeltségében álló cég? Szerepel-е benne bármelyik, а Békemenettel, illetve az azt szervező CÖF-fel kapcsolatban álló vállalkozó, közvetlenül vagy közvetve ilyen személy tulajdonában vagy érdekeltségében álló cég? Szerepel-e benne a CBA, annak bármelyik alvállalkozója, franchise-hálózatának bármelyik tagja?

Vadai elismeri, hogy akár minden alapot is nélkülözhetnek Horváth András vádjai, de szerinte az eddigi lépések inkább azt a gyanút erősítik, hogy a „kormány, а kormánypártok, illetve kormánypárti politikusok is érintettek” az ügyben, és mindent meg is tesznek annak eltussolásáért.

Polt válaszában megerősítette, hogy a Horváth András által tett feljelentés alapján а Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya hivatali visszaélés bűntette miatt december 9-én nyomozást rendelt el. A legfőbb ügyész szerint rá két napra indult a „hivatalos személy által elkövetett személyes adattal visszaélés” bűntette miatt a Horváth elleni nyomozás. Emiatt tartottak december 19-én házkutatást.

„А kényszerintézkedés törvényi indoka a bizonyítási eszközök felkutatása volt. Az eljárási cselekmény szükségességét okirati bizonyítékokból és tanúvallomásból nyert adatok támasztották alá” – magyarázta a legfőbb ügyész. А házkutatáskor lefoglalt bizonyítási eszközök tartalmának feldolgozása jelenleg is tart – írta –, ezért kérdések sorára nem tudott választ adni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.