"Erről eddig soha életemben nem hallottam"

"Ez nekem új" - így kommentálta a Népszabadságnak a csütörtöki lapokban megjelent megfigyelési gyanút Vadai Ágnes, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke. Azt is hozzátette, annyira szivárog már a rendszer, hogy ki kell deríteni: csak a sajtó, vagy más is kap adatokat a titkos nyomozásokról.

„Erről eddig soha életemben nem hallottam, nem tudom mi ez. Ez nekem új” - így kommentálta Vadai Ágnes, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke a Népszabadságnak a kormányközeli sajtóban megjelenteket híreket. A Magyar Nemzet mai számában, a Heti Válasz legfrissebb kiadásában megjelent cikkére hivatkozva arról ír, hogy az úgynevezett „kémügyhöz” kapcsolódóan állítólag kiderült: Orbán Viktorról és Kövér Lászlóról szóló információkat találtak Laborcz Sándor, az NBH volt főigazgatójának laptopján.

Vadai Ágnes lapunknak ezzel kapcsolatban azt mondta: ilyen ügyről tájékoztatást nem kapott. „Engem ez az egész kísértetiesen emlékeztet az 1998 és 2002 közötti megfigyelési botrányra, amelyről később kiderült, hogy semmi nem volt igaz belőle” - fogalmazott a szocialista politikus, hozzátéve: „az elmúlt egy évben már a Fidesz kormányoz és ha ennyi idő alatt a titkosszolgálat nem derített fényt arra, hogy a vezetők valójában kémek, akkor nagy baj van. Ha pedig nem igaz az egész, akkor azért ártalmas a folyamat.”

Vadait nemrég tanúként hallhatta a Budapesti Katonai Ügyészség, méghozzá az idézéssel szemben nem az illetékes bizottság elnökeként, hanem magánszemélyként. A szocialista politikus a meghallgatását követően újságíróknak azt mondta, hogy az ügyről nem beszélhet, mert azt 2087-ig titkosították, de hozzátette: az a jelenlegi ismeretei szerint nem kapcsolódik az úgynevezett kémügyhöz. „Továbbra is azt tudom mondani, hogy nem tudom ki követett el és ki ellen bűncselekményt abban az ügyben, amelyben meghallgattak. Csak a büntető-törvénykönyvi tényállást közölték velem” - fogalmazott a Népszabadságnak Vadai Ágnes, hozzátéve, hogy az eljárás miatt hivatali visszaélés miatt feljelentést tett, a Szegedi Katonai Ügyészség pedig épp tegnap rendelte el ennek alapján a nyomozást.

A szocialista politikus a sajtóban megjelentekkel kapcsolatban lapunknak még hozzátette: „az, hogy napi- és hetilapok a Katonai Ügyészségen folyó titkos nyomozásokkal kapcsolatban belső információkat kapnak, felveti annak kérdését, hogy a kiszivárogtatók vajon csak a sajtónak adják tovább az adatokat vagy másnak is. Mert az nemcsak súlyos morális, de kemény nemzetbiztonsági kérdés is. Ezen is el kell gondolkodni a közeljövőben” - fogalmazott Vadai Ágnes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.