Vác: felfüggesztés után feljelentés

Számviteli fegyelem megsértése, hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a váci kórházban tapasztaltak alapján Bóth János, a város felfüggesztett polgármestere.

A politikus, aki egyben az MSZP országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján elmondta: az ellene folyó fegyelmi vizsgálat, illetve felfüggesztése miatt nem polgármesteri, hanem parlamenti képviselői minőségében tette meg a feljelentést.

A jogi lépés előzménye, hogy súlyos gazdálkodási szabálytalanságokra derült fény a váci kórházban nemrégiben lefolytatott vizsgálat során - mondta Bóth János. Hozzátette: el kell gondolkodnia azon, hogy vajon nem a kórházi "probléma" egyértelművé válása miatt erőltették-e ki a szerinte alaptalan munkaköri felfüggesztését abból a célból, hogy ne tudjon intézkedni.

A képviselő feljelentésében az önkormányzat pénzügyi és ellenőrzési bizottsága vezetőinek esetleges érintettségére vonatkozó vizsgálatot is kért.

Arra a kérdésére, mit ért számviteli szabálytalanságok alatt, a képviselő kifejtette: a lefolytatott vizsgálat tanúsága szerint erős a gyanúja, hogy a kórház 500-600 milliós tartozási állományának egy részét letagadták, vagyis a 2008-as mérleg nem valós. Mivel az intézmény gazdálkodása a város gazdálkodásába épül be - költségvetése Vác költségvetésének egyharmadát teszi ki -, a város mérlege sem felel meg a valóságnak.

Bóth János szerint mindez egyet jelent a városvezetés, illetve saját személye félrevezetésével, hamis tájékoztatásával.

Felfüggesztésével kapcsolatban a polgármester azt mondta: az ellene folytatott koncepciós eljárás miatt fellebbezést adott be a bíróságra, ám a határidők lejártának ellenére sem kapott még érdemi választ beadványára az ítélkezési szünet miatt, amit felháborítónak, sőt, mulasztásos törvénysértésnek tart.

A váci képviselő-testület Fidesz-KDNP tömörülése június végén lemondásra szólította fel a város polgármesterét, aminek Bóth János nem tett eleget. A jobboldali többségű testület július 9-én sorozatos szabálytalanságokra hivatkozva fegyelmi eljárást indított ellene, egyúttal 30 napra felfüggesztette a munkavégzés alól.

A várost jelenleg Molnár Lajos (MSZP) alpolgármester irányítja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.