„Üzenem Viktornak, hogy ő is megértse”

Hiába tett a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) büntetőfeljelentést a Kétfarkú Kutya Párt mobiltelefonokra gyártott programja miatt, a budapesti döntésnek semmilyen hatása nem volt a nagy amerikai technológiai óriások kínálatára.

Vagyis a határozat után két nappal, a népszavazás alatt is le lehetett tölteni az Apple vagy a Google által üzemeltetett áruházakból az alkalmazást. Patyi Andrást, az NVB elnökét felháborította, hogy érvénytelen szavazásra buzdít a programmal a viccpárt, és lehetővé teszi, hogy a szavazólapot lefényképezve a polgárok is erre buzdítsák egymást. Az illetékesek legalább a fotózást próbálták betiltani, de a fülkében még ők sem ellenőrizhetik a szavazópolgárt.

A kétfarkúak programja egyértelműen szavazásra buzdít, hiszen erről szóló figyelmeztetést küld a letöltőnek, és a főképernyőn óra számol vissza urnazárásig. Az alkalmazás nem túlzottan összetett, a párt ezen is közli érveit az érvénytelen szavazat mellett, híreket ad saját kampányáról, és statisztikát kínál a program használóinak véleményéről.

Az applikáció központjában az „üzenet” funkció áll, amely segítségével mindenki küldhetett egy fotót népszavazási döntésével, valamint annak magyarázatával. A letöltők háromnegyede ezek szerint érvénytelenül szavazott, negyedük bojkottálta a referendumot. A magyarázat rubrikába mindenki kedvére írhat be bármit, de csatlakozhat mások üzenetéhez is. Késő délután ezer említéssel a legtöbben azt tudatták a hatalommal: megköszönnék, ha az egészségügyre és az oktatásra költenék adójukat a „demagóg faszságok” helyett. Az üzenetek toplistáján a második helyen mindössze annyi szerepel: „hülye kérdésre...”, míg a bronzérmes beszólás: „üzenem Viktornak, hogy ő is megértse”.

Nem csak az üzenetek tartalmaznak trágár kifejezéseket, a fotók alapján sokan nemi szerveket rajzoltak a szavazólapra, vagy másként élték ki kreativitásukat. A kétfarkúak vasárnap déli közlése szerint meghaladta a tízezret azok száma, akik az alkalmazást letöltötték. A párt hangsúlyozza: a vádakkal ellentétben semmilyen egyéni adatot nem rögzít a program. Aki kipróbálta, annyit láthatott, hogy ezt az ígéretüket a kétfarkúak betartották. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.