Életfogytiglant kért az ügyész Cozma gyilkosaira

Életfogytiglani fegyházbüntetést kért az ügyész a vádbeszédében Raffael Sándorra és Németh Győzőre. A Cozma-gyilkosság perének pénteki tárgyalási napján a harmadrendű vádlott Sztojka Iván botrányt okozott: üvöltve szidalmazta az ügyészt és a bírót, aki visszavitette őt a cellájába.

Befejeződött a bizonyítási eljárás a Cozma-ügy gyilkossági perében. A pénteki tárgyalási napon elhangzott vádbeszédben a Veszprém Megyei Főügyészség módosította a tavaly benyújtott vádiratában szereplő indítványát: a korábbiakkal ellentétben Raffael Sándort, Németh Győzőt és Sztojka Ivánt társtettesként több emberen elkövetett emberölés kísérletével és egyéb bűncselekmények elkövetésével vádolták meg.

A bűncselekmény ezen jogi minősítése a korábbi vádnál (emberölés és életveszélyt okozó testi sértés) jóval szigorúbb szankció kiszabását teszi lehetővé, így nem volt meglepő, hogy Sárosi Dóra ügyész Raffael Sándorra és Németh Győzőre életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván esetében az ügyész határozott időtartamú, de a büntetési tétel maximumát jelentő szabadságvesztést kért a bíróságtól.

Sztojka a rá vonatkozó indítványt azonban már nem hallhatta, mivel a tárgyalási nap elején – a vádbeszéd megkezdése után két-három perccel – felugrott a helyéről és üvöltve szidni kezdte az ügyésznőt és a bíróságot. A láthatóan zavarodott vádlottat – aki az obszcén káromkodások mellett az ártatlanságát hangoztatta – a fegyőröknek kellett megfékezniük. A kiabálásba bekapcsolódtak a vádlottak rokonai is, emiatt Németh Balázs bíró szünetet rendelt el, egyúttal Sztojkát és a hallgatóságot is kivezettette a teremből.

A szünetben Kereszturi Mónika, Sztojka Iván ügyvédje kérdésünkre elmondta, megérti ügyfele összeroppanását, mivel szerinte a bizonyítékok alapján nem követhette el azt, amivel az ügyészség megvádolta. Sztojka édesanyja újságírók előtt azt mondta, fia az előzetes letartóztatásban kétszer kísérelt meg öngyilkosságot, és jelenleg is rendszeres orvosi kezelés alatt áll. Kereszturi Mónika hozzátette, tudomása szerint védence pénteken reggel valamilyen okból nem vette be a gyógyszerét, így ez is hozzájárulhatott a kiborulásához. Sztojkához egyébként mentőt hívtak, de az orvos úgy ítélte meg, nem szükséges kórházba szállítani, ezért a vádlottat visszavitték a börtönbe.

A vádbeszéd – Sztojka távollétében – mintegy négy óráig tartott. Az elmúlt hónapok fejleményei alapján várható volt a vádmódosítás, az ügyészség által előterjesztett bizonyítékok ugyanis szép lassan felőrölték a védelem állásait. Sárosi Dóra szerint egyértelmű a tényállás: 2009. február 8-án hajnalban a veszprémi Patrióta lokál előtt a nyílt utcán Raffael Sándor szúrta le Marian Cozmát, azt megelőzően a bár pinceszintjén lévő diszkóban kitört verekedés során szintén ő döfte vesén a román kézilabdást. Németh Győző és Sztojka Iván a gyilkosság pillanatában Raffaellel együtt közrefogták az áldozatot. Az utcai verekedés során Németh szúrta vesén a horvát Ivan Pesicset, valamint ő rúgta fejbe az éppen Cozma fölé hajoló szerb Zsarko Sesumot.

A vádbeszéd sorra vette azokat a bizonyítékokat – a vádlottak egymásra nézve terhelő vallomásait, a tanúvallomásokat, a szakértői véleményeket –, amelyek alapján az ügyészség szerint maradéktalanul sikerült felderíteni a tényállást. A vádlottak padján összesen heten ülnek, közülük Raffaelt, Némethet és Sztojkát vádolják az emberölésben való részvétellel.

Bár Raffael és Németh is a per korábbi szakaszában beismerő vallomást tettek, az ügyészség nem emiatt változtatott az eredeti vádindítványán. Erre elsősorban annak az orvosszakértői véleménynek a hatására került sor, amely szerint Ivan Pesics sérülése olyan súlyos volt, hogy orvosi beavatkozás nélkül félórán belül meghalt volna. (Mint ismert, Pesicset az egyik játékostársa, a szerb Uros Vilovski vitte be a hátán a kórházba, megmentve ezzel a csapattársa életét.)

A védőbeszédekre a jövő héten kerül sor, az első fokú ítéletet várhatóan június 23-án hirdeti ki a bíróság.

Sztojka Iván a Cozma-per egy korábbi tárgyalási napján a veszprémi bíróságon
Veszprém , KOzma ügy tárgyalása, Sztojka Iván
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.