Üvegzsebbe teszik a BKV-t

Megszavazta a Fővárosi Közgyűlés a „szakadár négyeknek" nevezett SZDSZ-es és MDF-es városatyák azon javaslatát, hogy a közműcégek és budapesti intézmények vezetőinek személyi kérdéseiről ezentúl ne a gazdasági bizottság, hanem a közgyűlés döntsön. Szeptemberben rendkívüli ülésen rendszabályozhatja meg a BKV-t a közgyűlés, kiterjesztve a cégre az üvegzsebtörvényt.

A 2006 előtti gyakorlathoz való visszatérést Bőhm András, Lakos Imre (SZDSZ), valamint Hock Zoltán és Katona Kálmán (MDF) vetette fel, majd Demszky Gábor főpolgármester is mellé állt, végül a koalíciós pártok is támogatták. Utóbbiak azon kompromisszumért cserébe, hogy a kiemelt fejlesztések bizottságát egyelőre nem szüntetik meg, és nem csorbítják a főpolgármester és helyettesei ülésvezetési jogait.

Az eredeti - és a Fidesz által is előterjesztett, de meg nem szavazott - javaslatban, ha Demszky vagy helyettesei negyedórára elhagyták volna a pulpitust, akkor az ülés vezetését a korelnök vehette volna át. Nem kapott többséget az a javaslat sem, hogy a koalíciós pártok által dominált bizottságokat alakítsák át mandátumarányosan.

(A gazdasági „szuperbizottság" létrehozásának 2006-os ötletét Demszky főtanácsadójához, Mesterházy Ernőhöz kötik, a testületben a koalíciós pártoknak kényelmes, míg a közgyűlésben csupán egyfős, törékeny többségük van. A "szakadár négyek" javaslatának elfogadása ezért kavarja meg a fővárosi erőviszonyokat, és a közműcégeket felügyelő Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes gyengítését is célozza.)

Nem egy új politikai erőcsoport szárnypróbálgatásáról van szó, javaslatunkat sokan próbálták félremagyarázni, pedig ettől Bőhm vagy Lakos nem lett konzervatív, Katona Kálmán pedig nem lett liberális - mondta a vitában Hock Zoltán, aki szerint az elmúlt időszakok botrányai miatt van szükség a bizalom helyreállítására. Gesztusértékűnek nevezte, hogy a főpolgármester javaslatuk mellé állt.

Demszky Gábor a javaslat vitájában azt mondta, tiszta helyzetet akarnak teremteni a BKV-nál, hogy a csőd szélén lévő vállalat megkaphassa az államtól várt, 30 milliárd forintos mentőövet. (Bajnai Gordon miniszterelnök ezt megelőzően nyilatkozta, hogy addig nem adnak garanciát a BKV-nak, amíg nem teremtik meg a cégnél „a felelős gazdálkodás feltételeit".)

A főpolgármester rendkívüli ülésre hívja össze még szeptemberben a Fővárosi Közgyűlést, hogy a közlekedési vállalatról tárgyaljanak, Demszky ezen javasolni fogja, hogy az állami cégekre vonatkozó, üvegzsebtörvény előírásait az önkormányzat cégeire is alkalmazzák. A közműcég menedzsmentjeinek tagjai ezentúl nem kaphatják meg távozásukkor a közpénzből vásárolt szolgálati autójukat, és csak indokolt esetben kötnek majd határozott időre szóló munkaviszonyt.

Somlyódy Csaba, a gazdasági és a kiemelt fejlesztések bizottsága szocialista elnöke szerint a javaslat mögött politikai érdekek húzódnak, pedig „be kellene fejezni a mókusvakítást", csúsztatásnak nevezte, hogy a bizottság a személyi kérdéseket lemutyizta volna, hiszen azokról a városvezetésnek mindvégig tudomása volt. A hatáskör-visszaadást azonban ő is megszavazta.

Hagyó Miklós, Demszky Gábor
Hagyó Miklós, Demszky Gábor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.